Sunday, April 4, 2021
НачалоПолезноCoVID-19Извънредно: Вчера е имало Бунт в Софийския централен затвор

Извънредно: Вчера е имало Бунт в Софийския централен затвор

Във 2-ра и 12-та група на Софийския централен затвор, групи в които са настанени рецидивисти с тежки най-тежки престъпления се е стигнало до истински бунт.

Лишените от свобода твърдят, че са болни от COVID-19, а никой не им обръщал внимание.

Наложило се надзирателите да въвеждат ред, след като напрежението в двете затворнически групи ескалирало.

Затворниците разказаха за Топ Нюз, че условията в стационара на затвора били меко казано потресаващи, а до скоро нямало никаква техника и едва преди няколко дни са закупени два кислородни апарати.

В 12-та група са предимно лишени от свобода от ромски произход, осъдени за тежки престъпления, в нея има и много болни от СПИН. Пандизчиите от 9-ти отряд са отделени от другите и не им е разрешено да напускат килиите си.

Скоро в COVID отделение е бил превърнат втория етаж на пандиза в Банишора, но лишените от свобода са категорични, че заразата вече е обхванала целия затвор.

Въпреки тази извънредна ситуация в Софийския затвор, началникът му Десислав Трайков е излязъл в болничен, няма ги и неговите заместници. Не се знае дали цялата управа на зандана е заразена с коронавирус или всички са поставени под карантина, но е факт, че отсъстват и няма кой да взима управленски решения, които да възпират недоволството на затворниците, които в създалата се ситуация нямат свободата да могат да се погрижат сами за себе си.

Настанените в местата за лишаване от свобода са малки затворени общества и при тях вируса на коронавирус може да бъде внесен единствено отвън. Според източници на Топ Нюз, до скоро, а и до сега повечето надзиратели в занданите не спазват противоепидемичните мерки, не носели маски и ръкавици вътре и това е допринесло до тежките последствия за заразяването на лишените от свобода.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тукХаресайте страницата ни

ПОПУЛЯРНИ НОВИНИ

ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ