0.6 C
Sofia
17:20 | 29 January 2023
НачалоПолитикаНС прие закон за контрол на вноса на руски петрол

НС прие закон за контрол на вноса на руски петрол

Парламентът прие на първо четене Законопроект за контрол за прилагане на дерогацията за закупуването, вноса или трансфера на суров нефт, превозван по море, и на нефтопродукти с произход от Русия или изнесени от Русия.

Законопроектът, внесен от ДПС, подкрепиха 146 народни представители, 44 бяха “против” и четирима се въздържаха. Срещу него се обявиха от “БСП за България” и “Възраждане”.

Законопроектът е изготвен във връзка с предоставената на Република България дерогация по чл. 3м, параграф 5 от Регламент на Съвета (ЕС) относно ограничителни мерки с оглед на действията на Русия, дестабилизиращи положението в Украйна.

Със законопроекта се предлага забрана за износа на суров нефт и нефтопродукти, които са обект на дерогацията. Освен това се предвижда режим на облагане с данък върху добавената стойност и с акцизи, което да гарантира внасянето в бюджета на дължимите вноски в кратък срок и да позволи финансирането на компенсации за високите цени на горивата.

Депутатите приеха на първо четене промени в Закона за административното регулиране на икономическите дейности, свързани с нефт и продукти от нефтен произход, предложени от Ивайло Мирчев („Демократична България“) и група народни представители.

Предлага се да се въведе механизъм за поемане на оперативното управление върху търговци, които оперират критична инфраструктура на територията на страната, в случай на установяване на обстоятелства, които застрашават националната сигурност, обществения ред, доставката на критични ресурси, нарушаване на конкуренцията в случай на монополно или господстващо положение или нарушаване на въведени от Европейския съюз санкционни режими, пише в мотивите на вносителите.

- Advertisement -

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОПУЛЯРНИ НОВИНИ

ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ