неделя, март 7, 2021
Начало Избрани Иван Портних за аварията във Варненско езеро: Тъмните цветове на снимките не...

Иван Портних за аварията във Варненско езеро: Тъмните цветове на снимките не са фекални води

“Относно ремонта на авариралия транспортиращ тръбопровод във Варненското езеро – днес са успели да извадят първия участък от тръбата, всъщност работи се изключително активно. Проблемът е, че поради корабното движение водолазите могат да работят само в определени часове. Но имат пълна готовност, включително и нощем да продължат работата по авариралия тръбопровод.”, заяви кметът на Варна Иван Портних на пресконференция пред сградата на Община Варна.

Всичко за замърсяването и аварията прочете ТУК

По думите му Общината съди гръцката фирма изпълнител и ще има съдебни претенции. Фирмата, изградила тръбопровода е избрана от Министерството на околната среда и водите от тогавашния министър, каза още той.

По темата за измрялата риба във Варненско езеро, Иван Портних коментира, че “на практика всяка година има такъв процес, свързан с различни фактори. Това, което ще настояваме категорично, е че в момента констатирането на рибата, която е умряла е в район далеч от въпросната тръба. Почти е ясно, че не е от тръбата, а има някакъв друга причина.”

- Реклама -

Тръбопроводът е пуснат в експлоатация през 2011 година, а първата му копка е през април 2009 година, стана ясно на песконференцията. “Това не е нов тръбопровод и когато се е изграждал аз не съм бил кмет – да е ясно изначало”, заяви кметът на Варна

“Тема и проблем има, но не бива с нея да се спекулира, особено и в началото на туристическия сезон. Имаме постоянна връзка с всички институции, включително с Института по Океанология. Това, което се вижда на снимките всъщност е два вида планктон – тъмен и светъл, затова така контрастно изглежда на фотографиите, които се тиражират.”

Иван Портних показа снимки на морето на юг от Варна, на това около нос Калиакра, коментирайки, че там цъфтежът и цветовете от планктона са сходни.

“Тъмните цветове на снимките не са фекални води. Преди цъфтежа, никаква разлика в цвета на водата нямаше, въпреки аварията”, каза още той.

“Вярвам, че водолазите ще работят активно, за да може максимално бързо течът да бъде отстранен. В езерото има много тръби, абстрахирам се от пречиствателната станция. Трябва да кажем, че тази тръба, която е снимана е аварийната тръба на пречиствателната станция, която не се използва. Тя е оставена назад във времето за аварийни нужди.

В последните години в региона направихме изключително важни стъпки по отношение на пречистването на водите – ремонтът на втори етап на пречиствателната градска станция. След него качеството на водата, която отново се излива във Варненското езеро, вече е с различни показатели. Огромни инвестиции се направих за колекторно-помпени станции. Знаете, че в Св.Константин и Елена всичко се изнася към градската пречиствателна станция. В момента приключва дълбоководното заустване на Златни пясъци. Спомняте си как преди няколко години всичко се изливаше непосредствено в морето. Тогава направихме дълбоководното заустване, което отвежда тези води на миля и половина и на практика приключва изграждането на новата пречиствателна станция. В региона на Варна по отношение на пречистването и чистотата на морските води е направено изключително много.

Този водопровод, който е там на над 10 години, както вече уточнихме, аварирал е, има тема, но в момента се работи по решаването на въпроса.”, коментира още Портних.

За съкращаване на срока за ремонт с оглед наближаващия летен сезон, Иван Портних коментира, че ремонтът е сложен като технология. “Става въпрос за изваждане на участъците от едната и от другата страна на езерото, монтирането и снаждането на средната свързваща час. Тази тръба ще трябва да се утежни на брега със специални бетонови елементи, а преди това да бъде прокопана траншеята, в която да бъде закопана. Трафикът на кораби не позволява постоянен достъп, реалистичния срок за приключване е около месец и половина.”

Според Портних има спекулации и насаждане по отношение на информираността – веднага след установяването от ВиК на проблема с водите в крайна сметка всички институции са сезирани, на място са били още непосредствено след установяването на ВиК аварията.

Има ли опасност фекални води да достигнат до плажовете и да застрашат сезона, бе един от въпросите към Портних. “Не искам да задавам въпроса, който се задава, а преди това какво е било, преди да я има тръбата”, заяви Иван Портних. Преди да се направи ремонт на градската пречиствателна станция, нали се сещате какво се е случвало. Преди да се направят колекторно-помпените станции на Св.Константин и Елена – също се сещате какво се е случвало. Преди дълбоководното заустване на Златни пясъци – също се сещате какво се случвало. Затова тема има, но всичките институции правят замервания и контрол и при установяване евентуално на разминаване в показателите те своевременно ще реагират”, коментира той по темата.

По време на пресконференцията стана ясно, че до момента няма резултати от взетите проби на водата от РИОСВ – Варна и Басейнова дирекция.

 

Споделете новината във фейсбук, за да я видят и приятелите ви!

1 коментар

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОПУЛЯРНИ НОВИНИ

Хороскоп за месец МАРТ

МЕСЕЧЕН ХОРОСКОП: Един преходен месец между зимата и пролетта, когато очакваме положителна промяна и когато най-накрая можем да кажем довиждане на студените дни. Такъв е...

СЕДМИЧЕН ХОРОСКОП за 25 – 31 януари

СЕДМИЧЕН ХОРОСКОП: Интересни случки за едни, нова любов – за други   Овен През следващата седмица може да очаквате интересни случки, що се отнася до вашите работни...

От утре мерките в цялата страна се затягат – здравния министър с нова заповед

С нова заповед на здравния министър проф. Костадин Ангелов се затягат противоепидемичните мерки на национално ниво. От четвъртък, 29 октомври, до 12 ноември, гимназисти и...

Седмичен хороскоп за 15-21 февруари

СЕДМИЧЕН ХОРОСКОП: Промени ще завладеят едни, криви сметки ще забележат други   Овен През тази седмица едва ли ще се изправите пред някакви по-сериозни пречки или проблеми....

Дневен хороскоп за 1 март

ДНЕВЕН ХОРОСКОП: Бъдете ЗДРАВИ, РУМЕНИ и ЗАСМЕНИ! Честита Баба Марта!   Овен През този ден ще Ви се иска да се занимавате с нещо, което не е...

ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ

Станислав on ОТКРИЙТЕ РАЗЛИКИТЕ
Споделете новината във фейсбук, за да я видят и приятелите ви!