13 C
София
14:46 | 22 октомври 2020
Начало Новини от България Иван Гешев внесе отчета на прокуратурата за първите 8 месеца от мандата...

Иван Гешев внесе отчета на прокуратурата за първите 8 месеца от мандата му

Нарушаването на карантината по време на извънредното положение заради разпространението на коронавируса, проверки за спекула с цените на лекарствата и завишените цени на маските в аптеките, акциите срещу Васил Божков и изземането на колекцията му от културно-исторически ценности, акцията срещу братята Атанас и Пламен Бобокови и зам.-министъра на околната среда и водите Красимир Живков, проверките за незаконно горене на отпадъци в няколко ТЕЦ-а в страната, строителството по морето на плажовете Алепу, край Несебър, Созопол, Аркутино, Приморско, в парк “Росенец” край Бургас, както и в парк “Витоша”, незаконните сметища и лошото състояние на ВиК мрежата в страната – всичко това отчете в доклада за дейността на прокуратурата от 1 януари до 31 август 2020 г. главният прокурор Иван Гешев.

На практика докладът обхваща първите 8 месеца от мандата на Гешев, който съвпадна с обявено извънредно положение заради коронавируса, както и с продължаващи и до днес протести с искане за оставки на кабинета на Бойко Борисов и на самия Гешев.

2948 души са окончателно осъдени по дела с висок обществен интерес

През първите 8 месеца на годината главният прокурор Иван Гешев отчита, че 48,9% от наблюдаваните дела с висок обществен интерес са решени, пише Евроком. Съдът е върнал на прокуратурата 3,4% от всички внесени обвинителни актове по наказателни дела. Осъдени с влязла в сила присъда са 2948 души. Оправдани са 2.4% от всички с окончателни присъди.

В отчета се посочва, че по разследвания на дела с висок обществен интерес са работили най-много в Софийската градска прокуратура и Софийската районна прокуратута – общо 5650, което е 28.6% от всички обществено значими дела в цялата страна. Решени са 2769 досъдебни производства, което е 28.7% от общо решените. Прокурорите от СГП и СРП са внесли в съда 400 прокурорски акта по дела с висок обществен интерес.

За 8 месеца са осъдени 92-ма души за организирана престъпност

През 8-месечния период прокурорите са наблюдавали общо 701 дела за организирана престъпност, като 122 от тях са нови. На съд са предадени 372 лица, 38 наказателни производства срещу организирани престъпни групи са прекратени.

Съдът е върнал на прокуратурата за доразследване или корекции в обвинителния акт 10 дела, което е 10.9% от общо внесените прокурорски актове по дела за организирана престъпност.

Осъдени за участие в организирани престъпни групи с окончателно влезли в сила присъди са 92 души. 12 са оправдани. Очаквано най-много дела срещу организираната престъпност са водили в специализираната прокуратура – 683 досъдебни производства.

Прокуратурата отчете 283-ма осъдени за корупция и 30 върнати дела

Любопитен е отчетът по делата за корупция предвид критиките от последия евродоклад. От държавното обвинение отчитат, че в цялата страна са водени общо 2282 разследвания за корупция, като 525 са делата, които са образувани през първите 8 месеца на годината. За корупция са предадени на съд общо 283 души, но има и върнати дела – 30, което е 13,3% от всички внесени в съда. Окончателно осъдени за корупционни престъпления са 156 души, а 22-ма са оправдани.

Целият доклад можете да видите – тук.
Споделете новината във фейсбук, за да я видят и приятелите ви!


Харесайте страницата ни във фейсбук и бъдете винаги информирани:

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОПУЛЯРНИ НОВИНИ

ОТКРИЙТЕ РАЗЛИКИТЕ

Изплагиатстваха емблемата на бензиностанции VM В редакцията на topnewsbg.com бе получен сигнал от читател, че е бил подлъган да зареди колата си с гориво, заради...

В МОМЕНТА: Тежка катастрофа във Варна /ВИДЕО/

Преди малко на кръстовището на Бул."Вл. Варненчик" с ул."Отец Паисий" е станала тежка катастрофа. На видеото се вижда един от автомобилите в катастрофата да чака...

Честит рожден ден на Кубрат Пулев!

Днес шампионът става на 39 години. Kубрат Пулев е роден на 4 май 1981 г. в София и днес става на 39 години. Първите си...

Варненска рап изпълнителка с ново видео към песента си “Калиопа”

Oliviya J е варненска хип-хоп изпълнителка. На 15ти септември е качено новото й видео към песента "Калиопа". Варненката се провъзгласява за кралицата на хип хопа. Ето...

Съдят варненец с БМВ, биел наред други шофьори на пътя

36-годишният Емил Лечев стана известен в социалната мрежа с грубото си поведение на пътя 36-годишният Емил Лечев е предаден на съд с обвинителен акт на Районната...

ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ

Споделете новината във фейсбук, за да я видят и приятелите ви!