Sunday, June 13, 2021
НачалоПолитикаИСТИНСКА ВОЙНА: Корнелия Нинова натиска структурите с червена шпицкоманда – ето как...

ИСТИНСКА ВОЙНА: Корнелия Нинова натиска структурите с червена шпицкоманда – ето как извива ръцете на социалистите да номинират само нея

Червена шпицкоманда обикаля общинските и областните конференции на БСП, за да извива ръцете на социалистите да номинират единствено и само Корнелия Нинова за лидер на партията на вътрешнопартийните избори на 12 септември. Мобилизираните приближени на паникьосаната председателка с изтекъл мандат са предвождани от членката на Изпълнителното бюро и секретар на Националния съвет Вяра Емилова. Съставът на бригадата за натиск често се променя, но в него влиза Крум Зарков, а напоследък и Румен Гечев.

Това научи от възмутени социалисти от местните структури на партията, които са твърдо решени да сезират контролната й комисия за грубото погазване на устава.

От Монтана вече написаха гневен сигнал до Националния съвет, с който сезират висшия орган за бруталното нарушение при гласуването на кандидатурите на бъдещ лидер на БСП под натиска на Вяра Емилова, за който съобщи.

По същия начин на манипулации са били подложени и местните форуми в Плевен, Козлодуй, Горна Оряховица и на други места.

В Шумен обаче шпицкомандата на Нинова вчера ударила на камък. Оскандалената лидерка си завела подкрепление в лицето на местен олигарх, заедно с когото енергично и императивно внушавали на местните социалисти, че трябва да гласуват само за един кандидат и, разбира се, това да е Нинова. Червените не се поддали на натиска и след няколкочасово заседание все пак гласували за 5-6 имена, които били предложени на форума.

Въпреки че според устава на столетницата социалистите трябва да гласуват за всички номинирани за лидер на БСП, Вяра Емилова ги задължава да посочат само един избраник и това да бъде именно събралата критична маса напрежение срещу себе си и съсипала авторитета на партията Корнелия Нинова. Целта е останалите, чиито кандидатури са издигнати, да ги оттеглят заради липсващата подкрепа и така конкуренцията й на вота да бъде елиминирана, а тя да си осигури едва ли не служебна победа.

Социалистите обаче са наясно с грубото погазване на правилата, което шпицкомандата начело с Вяра Емилова прокарва, заради което червените в Монтана въстанаха. Същият сценарий се е разиграл и в Плевен вчера и настроенията на тамошните червени също са революционни спрямо лидерката с изтекъл мандат и разклатени позиции.

Карантината заради коронавируса отложи провеждането на 149 общински и областни конференции на БСП, които трябваше да номинират кандидати за лидер и да изберат делегати на предстоящия 50-и конгрес на партията. След отпадането на извънредното положение това трябва да се случи най-късно до 12 август, тъй като предизборната кампания по устав трае един месец, а вота ще се проведе на 12 септември според последните решения на Националния съвет на БСП.

Междувременно идната седмица социалистите ще внесат и подписка за провеждането на ново заседание на висшия орган на партията, който трябва да одобри финансовия отчет на Нинова за миналата година, отхвърлен на последния му форум, и да приеме бюджет за тази. Както и да смени партийната Централна избирателна комисия, както се опитваше да направи на 13 юни, но водещият заседанието Асен Гагаузов първия път отклони гласуването, а при втория опит самата лидерка разтури заседанието и избяга от залата.

Така Нинова внесе в Сметната палата отчета на БСП за 2019 г., който не е одобрен от Националния съвет, като по този начин грубо погази устава, защото така той е невалиден. Ако някой от социалистите реши да заведе дело, столетницата може да се лиши от участие в изборите за 3 години.

Затова червените бързат да свикат ново заседание на Националния съвет в края на другата седмица – на 12 юли. Вбесени от набега на шпицкомандата й начело с Вяра Емилова, която манипулира форумите на местните структури да издиган за лидер само Корнелия Нинова, този път в подписката си те не я призовават да го направи, а обявяват, че свикват заседанието на висшия орган, за което вече са събрали и кворум.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тукХаресайте страницата ни

ПОПУЛЯРНИ НОВИНИ

ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ