14 C
София
15:35 | 24 октомври 2020
Начало Любопитно Храна в училищен стол възмути родители в столично училище

Храна в училищен стол възмути родители в столично училище

Храна в училищен стол възмути родители в столично училище

Малка порция, качеството – потресаващо, а цената на купона – 4,50 лева

Седмица след като отвориха училищните столове вече има и сигнал за лоша храна. В столичното 126 ОУ проверяват как се предлага обядът и закуските за децата.

“Това е голямата порция за обяд, която дават на децата в училище. Това нещо струва 4.5 лв. като 1 лв. струва кутията!”, написа възмутена майка в социалните мрежи.

Директорът на училището сигнализира районната община, а кметът на “Триадица” Димитър Божилов свика проверка след публикувани снимки във фейсбук на възмутените родители за порциите в училището.

храна в училищен стол

Родители на деца разказаха, че фирмата за кетъринг е нова, избрана след конкурс. Според тях и количествата не съответстват, а цената е завишена. Качеството на храната е потресаващо, каза една от майките пред БНТ.

Директорът на училището Росен Димитров, който обяви, че Бих искал да да уведомя всички родители, че не сме избирали фирмата за стола на училището! От два дена водим война с тях, относно “храната”, която дават на децата! За мен, като директор и родител, е пълна подигравка с всички нас – деца, родители и учители! Уведомил съм заместник – кмета на район Триадица за положението!

Утре ще дойде на място в училище! Моето мнение е, че въпросната фирма няма място в нашето училище! Извинявам се на всички за причиненото неудобство! Винаги сме поставяли децата на първо място! Росен Димитров

Директорът на учебното заведение Росен Димитров заяви, че проверка е инициирана не само по родителски сигнали, но и по преценка на училищното ръководство.

“От първия ден следя за качеството на храната. Няма да чакам родителите да сигнализират, а си действаме ние, за да си защитим децата. Струва ми се, че храната не отговаря на изискванията. Най-малкото за грамаж и естетически външен вид”, каза Димитров.

“Недопустимо е храна в този вид и с очевидно лошо качество да бъде сервирана на учениците. Ангажирам се с проблема и ще бъдат предприети всички необходими мерки, включително и ако се налага – прекратяване на договора с избрания участник”, обяви районният кмет Димитър Божилов.

Според новите правила заради пандемията всяко дете получава храната си в индивидуална опаковка с еднократни прибори за хранене, но това не значи, че цената трябва да скочи заради това с един лев.

Кметът уточни, че проверката е констатирала нарушения – има разминаване в цената на купоните – увеличена с 1 лв. заради опаковката, което е в нарушение на конкурса. Менюто не е било обявено на достъпно място.

След приключване на проверката ще се прецени дали да бъде наложена санкция или да бъде прекратен договорът с фирмата-доставчик на храната.

Спечелилият консорциум е участвал в публична процедура- конкурс, при ясни и прозрачни правила. Офертите са оценявани от комисия, съставена от служители на районната администрация, представители на БАБХ, РЗИ, представители на училищното ръководство и настоятелство.

От столичната община “Триадица” призоваха гражданите, че ако имат оплаквания, мнения или препоръки относно качеството на предлаганата храна в столовото хранене в училищата, да подадат своите сигнали в районната администрация.

Междувременно Върховна административна прокуратура съобщи, че е възложила проверка за спазването на изискванията за качество и безопасност на храните, предлагани от кухни в училища и детски градини на БАБХ. От прокуратурата информират днес, че проверката е възложена преди близо 20 дни и трябва да установи спазват ли се изискванията, посочени в Закона за храните.

Междувременно продължават проверките на БАБХ, възложени от ВАП от началото на епидемичната обстановка в страната, които целят да не се недопускат нарушения при предлагането на храни на пазара.

Споделете новината във фейсбук, за да я видят и приятелите ви!


Харесайте страницата ни във фейсбук и бъдете винаги информирани:

1 коментар

  1. Уважаемия … или не директор, дали е наел юрист за договора или секретарката е търсила аналогичен в интернет? Дано да не се окаже така, но такива фирмички се “подковават” с договори, на децата се сервират боклуци, а след това излиза, че всичко е скъпо, но е описано в договора, подписан от кого…?
    Ще следя /ако не ви е срам да продължите “новината”, защото повечето остават като … “жълт PR”/

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОПУЛЯРНИ НОВИНИ

ОТКРИЙТЕ РАЗЛИКИТЕ

Изплагиатстваха емблемата на бензиностанции VM В редакцията на topnewsbg.com бе получен сигнал от читател, че е бил подлъган да зареди колата си с гориво, заради...

В МОМЕНТА: Тежка катастрофа във Варна /ВИДЕО/

Преди малко на кръстовището на Бул."Вл. Варненчик" с ул."Отец Паисий" е станала тежка катастрофа. На видеото се вижда един от автомобилите в катастрофата да чака...

Честит рожден ден на Кубрат Пулев!

Днес шампионът става на 39 години. Kубрат Пулев е роден на 4 май 1981 г. в София и днес става на 39 години. Първите си...

Варненска рап изпълнителка с ново видео към песента си “Калиопа”

Oliviya J е варненска хип-хоп изпълнителка. На 15ти септември е качено новото й видео към песента "Калиопа". Варненката се провъзгласява за кралицата на хип хопа. Ето...

МС одобри промени в данъчното законодателство, какви са те

Министерският съвет одобри проект на Закон за изменение и допълнение на Закона за данък върху добавената стойност (ЗИД ЗДДС). Проектът е изготвен във връзка с...

ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ

Споделете новината във фейсбук, за да я видят и приятелите ви!