събота, март 6, 2021
Начало Регионални новини Варна Край Девня се готви ново съоръжение за горене на опасни отпадъци

Край Девня се готви ново съоръжение за горене на опасни отпадъци

Дружество поиска да гори боклук и опасни отпадъци в Девня 320 дни в годината

 

Нова инсталация за изгаряне на отпадъци, в това число и опасни, възнамерява да изгради в Девня дружеството “ЕкоСоник”. Според уведомлението за инвестиционното предложение, подадено в Районната инспекция по опазване на околната среда и водите във Варна, освен битов и производствен боклук в съоръжението е планирано да бъдат унищожавани отпадъци от дейности в хуманното и ветеринарно здравеопазване, както и “странични животински продукти”.

320 дни в годината при 24-часов режим

Инсталацията, която “ЕкоСоник” възнамерява да изгради в Девня, е с проектен капацитет за изгаряне на 30 хил. т отпадъци годишно, или около 95 т на ден. Предвидено е тя да работи 320 дни в годината при 24-часов режим, а използваните горива да са природен газ и евентуално дизелово гориво.

- Реклама -

Намерението на “ЕкоСоник” е да изгради инсинератора си в поземлен имот с площ 4417 кв.м в местността “Отсреща”, близост до индустриалната зона на Девня. “С осъществяването на инвестицинното предложение ще се постигне намаляване на количеството и обема на отпадъците за крайно обезвреждане, редуциране и отклоняване на отпадъците, постъпващи на депа в регионален и национален мащаб, намаляване на разходите за тяхното третиране и като цяло снижаване на рисковете за околната среда”, пише в уведомлението до екоинспекцията във Варна. В него е отбелязано също, че целта на инвестицията е “да се постига съответствие с мерките и целите за преминаването към европейска кръгова икономика с високо ниво на ресурсна ефективност, в това число и оползотворяване на енергийния потенциал на отпадъците”.

Теренът в Девня, на който "ЕкоСоник" има намерение да изгради инсталацията си за изгаряне на боклук
Теренът в Девня, на който “ЕкоСоник” има намерение да изгради инсталацията си за изгаряне на боклук Скрийншот: сайта на АГКК

Като лице за контакти в уведомлението за инвестиционно предложение, изпратено до Районната инспекция по околната среда и водите във Варна, е посочена Станислава Евтимова, която е едноличен собственик и управител на “ЕкоСоник”. Справка в Търговския регистър показва, че тя е съдружник и в компанията “ЕкоСейф”, която в края на януари т. г. заяви желание да увеличи количествата отпадъци, предвидени за изгаряне в мобилната й инсталация, открита през м.г. в същия поземлен имот, където сега трябва да бъде изграден новият, далеч по-мощен инсинератор.

В заявеното тогава инвестиционно намерение бяха описани опасни отпадъци като азбест, нефтопродукти, твърди отпадъци от пречистване на газове, съдържащи опасни вещества, маслени филтри, спирачни и антифризни течности и др. В инсталацията трябваше да бъдат изгаряни по 9.8 т опасни отпадъци дневно. По-късно Станислава Евтимова съобщи за “Дневник”, че това инвестиционно намерение е било оттеглено.

Сега тази идея явно е сменена, зад нея застава нова компания – в случая “ЕкоСоник”, но с планове за десетократно увеличен обем на отпадъците, които да изгаря в новата си инсталация.

От Неапол до Бургас и Варна

Около собствеността на дружествата “ЕкоСейф” и “ЕкоСоник” има няколко любопитни подробности. Мажоритарният дял в първата през компанията “Пърфект пропърти портфолио” е притежаван от родената през 1997 г. Симона Проданова. Тя е дъщеря на Васил Проданов, който според разследване на “Капитал” е сред хората, свързвани с бившия директор на “Лукойл България” Валентин Златев и бизнеса му с внос на отпадъци за изгаряне у нас през периода 2014 – 2016 г.

До средата на 2013 г. Васил Проданов е съдружник с компанията “Ес Ер технолоджис” (Ес Ер Те). След това дяловете му са прехвърлени на дружеството “Ви Пи комодити”, еднолична собственост на брат му Юлиан Проданов. “Ес Ер технолоджис” попада в италианските медии през 2016 г., когато сключва договор с консорциум от италианските компании De.Fi.Am и Ecobuilding за внос на боклук през Неапол до Бургас. Той е трябвало да бъде изгарян в завода “Девня цимент” и ТЕЦ-овете на Христо Ковачки в Сливен и Русе.

Циментовият завод обаче отказва да приеме боклука, тъй като по документи той е внесен като RDF (гориво от преработени отпадъци), но на практика се е оказал само частично сепариран, без да е преминал през задължителната специална обработка. С Ковачки “Ес Ер технолоджис” също не стига до споразумение. От там нататък съдбата на италианските бали не е съвсем ясна.

Колкото до Станислава Евтимова, през 2014 г. тя е била един от учредителите и член на управителния орган на партията на Николай Бареков “Презареди България”. По-късно е излязла от управлението на партията.

Въпроси без отговор

Според проекта на “ЕкоСоник”, представен пред екоинспекцията във Варна, изгарянето на отпадъците в новата пещ в Девня трябва да става на два етапа при температура между 950 и 1050°С, а получените димни газове да бъдат подлагани на вторично изгаряне при 1200 °С. Въпреки това във въздуха се очаква да бъдат изхвърляни серен диоксид, хлороводород, флуороводород, азотни оксиди, въглероден оксид, прах, тежки метали и металоиди.

В инвестиционното предложение обаче подробно е описана и технология за сухо и мокро пречистване на отпадъчните газове. “С предвидената система за газоочистка се постига пълно съответствие с нормативно заложените емисионни стойности към съоръженията и инсталациите за изгаряне на отпадъци, които като цяло са по-ниски от законоустановените”, пише в документа.

Техническите параметри на новата инсталация за горене на боклук, която смята да изгради "ЕкоСоник"
Техническите параметри на новата инсталация за горене на боклук, която смята да изгради “ЕкоСоник”

Още преди десет дни от “Дневник” са потърсили Станислава Евтимова по телефона за повече подробности по проекта на компанията й. Тя обаче е поискала всички въпроси да й бъдат зададени писмено, което е направено, казват от “Дневник”

От отговорите трябваше да стане ясно съществува ли връзка между инвестиционно предложение на “ЕкоСейф”, за което “Дневник” писа в началото на т.г., и това за новата инсталация на “ЕкоСоник”. Друг въпрос трябваше да изясни как ще бъде осигурена инвестицията за изграждане на инсинератора – от собствени средства на “ЕкоСоник”, от банков заем или от друг източник. Важни бяха и отговорите, които очаквахме за това как ще бъдат осигурявани отпадъците за работа на инсинератора, както и планиран ли е внос на боклук?

До приключването на работата по този текст въпросите останаха без отговор.

 

Източник: Дневник
Споделете новината във фейсбук, за да я видят и приятелите ви!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОПУЛЯРНИ НОВИНИ

Хороскоп за месец МАРТ

МЕСЕЧЕН ХОРОСКОП: Един преходен месец между зимата и пролетта, когато очакваме положителна промяна и когато най-накрая можем да кажем довиждане на студените дни. Такъв е...

СЕДМИЧЕН ХОРОСКОП за 25 – 31 януари

СЕДМИЧЕН ХОРОСКОП: Интересни случки за едни, нова любов – за други   Овен През следващата седмица може да очаквате интересни случки, що се отнася до вашите работни...

От утре мерките в цялата страна се затягат – здравния министър с нова заповед

С нова заповед на здравния министър проф. Костадин Ангелов се затягат противоепидемичните мерки на национално ниво. От четвъртък, 29 октомври, до 12 ноември, гимназисти и...

Седмичен хороскоп за 15-21 февруари

СЕДМИЧЕН ХОРОСКОП: Промени ще завладеят едни, криви сметки ще забележат други   Овен През тази седмица едва ли ще се изправите пред някакви по-сериозни пречки или проблеми....

Дневен хороскоп за 1 март

ДНЕВЕН ХОРОСКОП: Бъдете ЗДРАВИ, РУМЕНИ и ЗАСМЕНИ! Честита Баба Марта!   Овен През този ден ще Ви се иска да се занимавате с нещо, което не е...

ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ

Станислав on ОТКРИЙТЕ РАЗЛИКИТЕ
Споделете новината във фейсбук, за да я видят и приятелите ви!