вторник, януари 19, 2021
Начало Новини от света "Голям напредък" в преговорите за Брекзит между Великобритания и ЕС

“Голям напредък” в преговорите за Брекзит между Великобритания и ЕС

Великобритания и Европейският съюз са по-близо до споразумение относно реципрочните социалноосигурителни права за своите граждани след Брекзит. Това са съобщили двама дипломатически източници, като един от тях е определил преговорите миналата седмица за изплъзващото се търговско споразумение като “едни от най-положителните до момента“, информира “Ройтерс”.

Дипломатите от Европейския съюз обявиха, че Брюксел сега се готви да преговаря чак до средата на ноември, вместо да прекъсва преговорите в началото на следващия месец, за да избегне лошия сценарий “без споразумение”, след като намиращият се в безизходно положение преходен период на Великобритания с Общността приключва на 31 декември.

- Реклама -

Нямаше пробив в преговорите през миналата седмица по трите най-спорни въпроса – риболова, гаранциите за лоялна конкуренция и начините за уреждане на бъдещи спорове, но перспективите за общо споразумение изглеждат по-благоприятни.

“Изглежда все повече се доближаваме до споразумение, въпреки че публичната реторика за липса на споразумение може да предполага обратното”, е изтъкнал един от двамата източници, като и двамата са били информирани от Европейска комисия, която преговаря с Великобритания от името на 27-те страни членки на ЕС.

Източниците са говорили преди по-нататъшните преговори, които ще се проведат между сряда и петък в Лондон с Великобритания, която излезе от ЕС през януари след близо половин век членство.

На карта е заложена двустранна търговия на стойност около 1 трлн. евро. Инвеститорите и компаниите са все по-притеснени за разделение без споразумение за гарантиране продължаването на търговията без мита или квоти.

Говорейки отделно тази седмица, високопоставен служител на ЕС, занимаващ се с Брекзит, заяви, че преговорите са “в решителен период” и “не са далеч от края си”.

“Все още се надявам и смятам, че можем да постигнем разбирателство”, каза служителят на ЕС, но подчерта, че индустриите в ЕС трябва да са готови и за най-увреждащото икономическо разделение.

Заместник-председател на Европейската комисия заяви отделно днес, че ЕС иска споразумение с Великобритания, но времето изтича и страните рискуват да не успеят да постигнат такова до края на годината.

Говорителят на британския премиер Борис Джонсън също заяви днес, че Великобритания трябва да знае до 15 октомври дали ще има споразумение, тъй като бизнесът трябва да се подготви.

Ръководителите на 27-те страни членки на ЕС трябва да направят оценка на напредъка по време на срещата си в Брюксел на 15-16 октомври. Ако решат, че споразумението е на път да бъде сключено, те биха разрешили последен етап от изключително секретни преговори, които или ще доведат до сключване на споразумение, или няма да доведат. Тези преговори са известни като “тунела”.

Досега ЕС заяви, че споразумението трябва да бъде финализирано до края на октомври, за да остане време за ратификация от Европейския парламент и някои национални парламенти в Общността.

Нова цел за средата на ноември предполага, че предстоящите бурни седмици биха разтърсили финансовите пазари, ако трябва да се постигне споразумение почти в последния момент.

Брюксел обаче настоява, че няма да прилага каквото и да е ново споразумение без Великобритания да оттегли предложеното ново вътрешно законодателство, което би нарушило по-ранното споразумение за развод на Лондон с ЕС.

Помолен да коментира оценката на източниците от ЕС, официален представител на Обединеното кралство е посочил: “Споразумение е възможно, но не е сигурно… Оставаме напълно ангажирани да се опитаме да постигнем споразумение до 15 октомври.”

Двамата ЕС дипломати, които са говорили при условие да останат анонимни, са уточнили, че Великобритания е направила радушно приети предложения за девет от десет области за защита на социалноосигурителните права на хората, които се движат между страните членки на ЕС и Обединеното кралство.

Тези предложения, които включват обезщетения за трудови злополуки и помощи за смърт, са основа за “много лесно договаряне” на общ текст за координация на социалноосигурителните въпроси, казаха те.

Тези защити могат да бъдат от решаващо значение за около 5 млн. души, независимо дали става въпрос за британец пенсионер в Южна Франция или германец, нает в Лондон.

Няма обаче споразумение относно семейните обезщетения. Лондон иска гражданите на ЕС да плащат надбавка в продължение на пет години за достъп до здравеопазване за членове на семейството, докато Общността настоява, че Великобритания трябва да отговори на отворения достъп, който ЕС предлага.

Официалният представител на Обединеното кралство е казал, че е постигнат добър напредък по отношение на социалните помощи, но че неуредените проблеми също са значителни, като добави, че Лондон няма да промени позицията си по отношение на здравната такса или по отношение на достъпа до семейни помощи.

Споделете новината във фейсбук, за да я видят и приятелите ви!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОПУЛЯРНИ НОВИНИ

От утре мерките в цялата страна се затягат – здравния министър с нова заповед

С нова заповед на здравния министър проф. Костадин Ангелов се затягат противоепидемичните мерки на национално ниво. От четвъртък, 29 октомври, до 12 ноември, гимназисти и...

Седмичен хороскоп от 7 до 13 декември

СЕДМИЧЕН ХОРОСКОП: Периодът ще е подходящ за творчески прояви, очакват се и финансови постъпления, но някои ще се лутат и няма да намерят правилния...

Мъж е прострелян по време на лов

В районното управление на Средец е получено съобщение за инцидент по време на организиран ловен излет, провеждан в землището на с. Гранитец, общ. Средец,...

Знаете ли кой е първият български (официален) милиардер и от къде е?

Влад Танев е първият официален милиардер от България и по- точно от Варна. Caмo пpeди 3 гoдини Rоbіnhооd e нaбиpaщo пoпyляpнocт пpилoжeниe зa тъpгoвия c...

ОТКРИЙТЕ РАЗЛИКИТЕ

Изплагиатстваха емблемата на бензиностанции VM В редакцията на topnewsbg.com бе получен сигнал от читател, че е бил подлъган да зареди колата си с гориво, заради...

ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ

Станислав on ОТКРИЙТЕ РАЗЛИКИТЕ
Споделете новината във фейсбук, за да я видят и приятелите ви!