12.9 C
София
21:48 | 21 октомври 2020
Начало Новини от България Ген. Шивиков иска военно обучение в средните и във висшите училища

Ген. Шивиков иска военно обучение в средните и във висшите училища

С прекратяването на наборната служба преди 12 години политическият елит е нарушил Конституцията. Това стана ясно от думите на о.р. ген. Димитър Шивиков – бивш командир на 68-ма бригада Специални сили и бивш кандидат за кмет на Карлово, издигнат от БСП пред Bulgaria ON AIR. Той се позова на чл. 59 от Конституцията, според който защитата на отечеството е въпрос на дълг и чест за всеки български гражданин.

Повод за думите му е решението на парламента да има доброволна военна служба до 6 месеца. Така всеки българин до 40-годишна възраст ще може да служи в резерва.

Според политолога Христо Панчугов, който също бе в студиото, “политиката е въпрос на отговаряне на проблема и въпрос на лидерство. “Ако приемем, че зад дискусията за наборна военна служба има решение на реални проблеми, ние трябваше през изминалите 4 години да видим истински дебат по тази тема”, каза той.

Според ген. Шивиков българските младежи трябва да преминават някаква форма на обучение като се започне от училище и тези, които имат желание да се насочат към военните формирования”, каза още Шивиков.

По думите му има видима промяна във физическата форма на младите хора след 2008 г., които не са служили в армията.

Казармата изграждаше навици. Голяма част от спомените не са приятни, но в годините винаги има носталгия, като цяло резултатът е позитивен“, каза ген. Шивиков.

“Големият въпрос е дали в рамките на една година младите ще бъдат достатъчно подготвени. Накрая трябва да се вземат тези, които вършат работа на армията“, смята Пангчугов.

Според него истинският проблем е в България е, че и тези, които кандидатстват в професионална наборна военна служба, не отговарят на физическите критерии.

“Не можеш да произведеш човек, който да отговори на съвременните изисквания за сигурността в рамките на 6 месеца. Ако се връща наборна служба, трябва да е от порядъка година и половина – две, за да подготви хората за реални предизвикателства от сигурността“, изтъкна Пангчугов.

Според ген. Шивиков трябва да се въведе военно обучение със силно практико-приложен характер както в средните, така и във висшите училища.

В отговор Панчугов каза, че когато предлагаш една политика, трябва да си наясно каква е крайната цел. “Българската отбрана е обект на чист популизъм през последните години”, допълни политологът.

източник: news.bg

Споделете новината във фейсбук, за да я видят и приятелите ви!


Харесайте страницата ни във фейсбук и бъдете винаги информирани:

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОПУЛЯРНИ НОВИНИ

ОТКРИЙТЕ РАЗЛИКИТЕ

Изплагиатстваха емблемата на бензиностанции VM В редакцията на topnewsbg.com бе получен сигнал от читател, че е бил подлъган да зареди колата си с гориво, заради...

В МОМЕНТА: Тежка катастрофа във Варна /ВИДЕО/

Преди малко на кръстовището на Бул."Вл. Варненчик" с ул."Отец Паисий" е станала тежка катастрофа. На видеото се вижда един от автомобилите в катастрофата да чака...

Честит рожден ден на Кубрат Пулев!

Днес шампионът става на 39 години. Kубрат Пулев е роден на 4 май 1981 г. в София и днес става на 39 години. Първите си...

Варненска рап изпълнителка с ново видео към песента си “Калиопа”

Oliviya J е варненска хип-хоп изпълнителка. На 15ти септември е качено новото й видео към песента "Калиопа". Варненката се провъзгласява за кралицата на хип хопа. Ето...

Съдят варненец с БМВ, биел наред други шофьори на пътя

36-годишният Емил Лечев стана известен в социалната мрежа с грубото си поведение на пътя 36-годишният Емил Лечев е предаден на съд с обвинителен акт на Районната...
Споделете новината във фейсбук, за да я видят и приятелите ви!