събота, март 6, 2021
Начало Новини от света Гърция се върна към 1944-а

Гърция се върна към 1944-а

Рекордната рецесия през второто тримесечие заема водещо място в гръцкия печат, обобщава БТА.

 

- Реклама -

Рязкото свиване на гръцката икономика с 15,2 процента през второто тримесечие на годината, което беше отчетено вчера от гръцката статистическа служба, е определено от гръцкия печат като вероятно най-тежката рецесия за подобен период за целия период след Втората световна война.

 

Икономическият всекидневник „Нафтемборики“ пише, че показателят е най-лошият от 1995 г. насам, а вероятно и за целия следвоенен период.

 

Въпреки това прогнозите на правителството за годишния ход на брутния вътрешен продукт (БВП) на Гърция няма да претърпят промени, защото спадът от подобен мащаб през второто тримесечие беше очакван след цялостното затваряне на гръцката икономика заради коронавируса и прогнозите бяха за рецесия от 15,7 – 16 процента. Затова и очакванията за общия годишен спад на БВП остават на нива от 8 процента.

 

Рецесията през второто тримесечие, коментира „Нафтемборики“, се дължи на свиването на търсенето с 10,1 процента, на спада на брутните инвестиции в дългосрочни активи с 10,3 процента, на намаляването на износа с 32,1 процента, както и на вноса със 17,2 процента.

 

„Катимерини“ също твърди, че тримесечната рецесия е най-дълбоката след 1944 г., и отдава показателите на рухването на туризма и на забавянето на останалите сектори на икономиката. Вестникът цитира премиера Кириакос Мицотакис, който прогнозира годишен спад на БВП от 7,9 процента.

 

Изданието пише още, че пандемията не само е намалила рязко броя на чуждестранните посетители в Гърция, но е донесла промени и в състава им.

 

За първи път тази година най-многобройните туристи в Гърция са французите, които задминават германците и британците. През август пътническият трафик през атинското летище „Елефтериос Венизелос“ е бил 60 процента по-малък в сравнение със същия месец миналата година.

 

Опозиционният печат е по-малко склонен да отдаде свиването на гръцката икономика само на обективни причини.

 

Вестникът на опозиционната СИРИЗА „Авги“ пише за „катастрофално тримесечие“ и иронизира правителството, че „триумфира, защото го е прогнозирало“. Според изданието икономиката рухва по-рязко и от най-лошите моменти на меморандумите с кредиторите по време на икономическата криза от 2009 – 2018 г.

 

Бившият финансов министър Евклидис Цакалотос заявява, че икономиката се срива, а правителството си затваря очите, докато лидерът на СИРИЗА и бивш премиер Алексис Ципрас настоява за прилагането на ориентиран към бъдещето пакет за подкрепа на икономиката и на обществото.

Споделете новината във фейсбук, за да я видят и приятелите ви!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОПУЛЯРНИ НОВИНИ

Хороскоп за месец МАРТ

МЕСЕЧЕН ХОРОСКОП: Един преходен месец между зимата и пролетта, когато очакваме положителна промяна и когато най-накрая можем да кажем довиждане на студените дни. Такъв е...

СЕДМИЧЕН ХОРОСКОП за 25 – 31 януари

СЕДМИЧЕН ХОРОСКОП: Интересни случки за едни, нова любов – за други   Овен През следващата седмица може да очаквате интересни случки, що се отнася до вашите работни...

От утре мерките в цялата страна се затягат – здравния министър с нова заповед

С нова заповед на здравния министър проф. Костадин Ангелов се затягат противоепидемичните мерки на национално ниво. От четвъртък, 29 октомври, до 12 ноември, гимназисти и...

Седмичен хороскоп за 15-21 февруари

СЕДМИЧЕН ХОРОСКОП: Промени ще завладеят едни, криви сметки ще забележат други   Овен През тази седмица едва ли ще се изправите пред някакви по-сериозни пречки или проблеми....

Дневен хороскоп за 1 март

ДНЕВЕН ХОРОСКОП: Бъдете ЗДРАВИ, РУМЕНИ и ЗАСМЕНИ! Честита Баба Марта!   Овен През този ден ще Ви се иска да се занимавате с нещо, което не е...

ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ

Станислав on ОТКРИЙТЕ РАЗЛИКИТЕ
Споделете новината във фейсбук, за да я видят и приятелите ви!