Friday, November 26, 2021
НачалоРегионални новиниВарнаГ-жа Тодорова: "На деня на доброволеца участниците в тазгодишните летни стажове ще...

Г-жа Тодорова: “На деня на доброволеца участниците в тазгодишните летни стажове ще получат сертификат и предметни награди”

Радка Тодорова - началник на отдел "Младежки Дейности" с полезна и интересна информация, свързана с дейността на отдела.

Разговаряхме с Радка Тодорова – началник на отдел “Младежки Дейности” към Дирекция “Образование и младежки дейности”.

Отдела се занимава с финансирането на проекти реализирани от неправителствени организации по програма „Младежки дейности” на Община Варна.

Приоритети на дейност „Младежки проекти” са:

 – младежко предприемачество;
 – опазване на околната среда;
 – здравословен начин на живот;

Вижте част от изненадите, които зарадваха варненците през изминалото лято.

Госпожо Тодорова, благодарим Ви, че се съгласихте да отговорите на няколко въпроса за медията “Топ Нюз”.

“Топ Нюз”: Тази година има изменение в Наредбата за условията и реда за финансово подпомагане на проекти по програма “Младежки дейности” на Община Варна, касаещи състава на експертните комисии за оценяване на постъпилите проектни предложения.

С цел прецизиране на процедурата по изпълнение на дейност „Младежки проекти“ по програма „Младежки дейности“ на дирекция „Образование и младежки дейности“, бе внесено предложение до Общински съвет –Варна, относно допълнение на Наредба за условията и реда за финансово подпомагане на младежки проекти, реализирани от НПО по програма „Младежки дейности“.

“Топ Нюз”: Кой ще оценява бъдещите младежки проекти?

С Протокол №20 от заседание на Общински съвет – Варна проведено на 29-30.09.2021 г. се изменя Наредба за условията и реда за финансово подпомагане на младежки проекти, реализирани от НПО по програма „Младежки дейности“ на Община Варна, както следва:
Текстът към чл.15, ал.2 добива следния вид:
Експертната комисия е в състав от 7 члена, 3 представители от дирекция „Образование и младежки дейности“, председател /представител на дирекция „Образование и младежки дейности“/, 1 външен експерт, 1 общински съветник от ПК „Младежки дейности и спорт“, 1 общински съветник от ПК „Наука и образование“ и 1 общински съветник от ПК „Финанси и бюджет“ към Общински съвет – Варна.

“Топ Нюз”: По какви критерии ще се оценяват тези проекти от новосъздадената комисия?

Критериите по които се оценяват проектните предложения са посочени в указанията за подаване и отчитане на проектните предложения, които се публикуват на електронна платформа, въведена през 2018 г., което улеснява процеса на кандидатстване на неправителствени организации.

“Топ Нюз”: Това лято имаше страхотни инициативи подкрепени от отдел „Младежки дейности“ и Община Варна, които отразихме в Топ Нюз. Живота кипеше и имаше много положителни емоции както за участниците, така и за всички варненци и гостите на града. Сега обаче, младежите и децата отново са изолирани и учат от вкъщи, като така най-много страда социалният им живот и им става се по-трудно да общуват с околните. Предвиждат ли се някакви мерки с които да се помогне на младежите и децата в тази насока?

Програма „Младежки дейности 2021“ е в унисон с общинската политика за младежта и е насочена към създаване на условия и механизми за личностно развитие на младите хора и участието им в живота на общината.
Целта на програмата е да посрещне променящите се очаквания и потребности на младите хора, както и предизвикателствата, свързани с разпространението на COVID пандемията.
В програмата са включени традиционни дейности, доказали своята устойчивост във времето, дейности, свързани с доброволческата дейност, инициативи предоставящи безвъзмездна финансова подкрепа на варненската академична общност, иновативни и други възникнали през годината.

“Топ Нюз”: Г-жо Тодорова, моля споделете с нашите читатели кои са събитията, които предстоят в близко бъдеще и варненци ще могат да посетят!

В условията на поредната вълна на епидемията дейностите по програмата за периода ноември – декември, 2021г. предстоят да се проведат в електронна среда.
Морски клъстър България съвместно с Българска морска камара, ТУ-Варна, ВВМУ „Н. Вапцаров“, с финансовата подкрепа на Община Варна организират от 01 -03.12.2021г. онлайн „Дни на сини кариери“. Част от формата е и конкурсът „Бъдещето на Черно море“

“Топ Нюз”: Има ли друго, с което можем да зарадваме младежите на Варна?

По повод на Международния ден на доброволеца – 5-ти декември участниците в тазгодишните летни доброволчески стажове ще получат сертификат за участие и предметни награди.


ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОПУЛЯРНИ НОВИНИ

ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ