Saturday, July 10, 2021
Начало Спортни новини Европейското първенство по плажен хандбал стартира днес във Варна

Европейското първенство по плажен хандбал стартира днес във Варна

Морската ни столица посреща най-добрите европейски отбори за юноши, девойки, мъже и жени от 8 до 18 юли.

“Европейската федерация по хандбал има огромно доверие в Българската централа”, заяви ден преди старта на шампионата на Стария континент по плажен хандбал във Варна Габриела Хорват.

Морската ни столица посреща най-добрите европейски отбори за юноши, девойки, мъже и жени от 8 до 18 юли. Шампионатът на Стария континент по плажен хандбал стартира в 14.00 часа.

„За нас е огромно удоволствие да се завърнем на плажа след това дълго прекъсване и то във Варна. Дано и времето бъде с нас. Всички отбори са отлично подготвени, защото имаха много време заради неочакваната пауза. Имаме огромно доверие в Българската федерация, защото знаем, че са отлични организатори. Очакваме отлично първенство с много добра организация. Вярвам, че и отборите ще ни зарадват с добра игра“, сподели Хорват, която е председател на комисията по плажен хандбал и член на борда на Европейската хандбална федерация.

Президентът на Българската федерация Росен Добрев благодари на Европейската централа за доверието да бъдем домакин на това първенство, както и на Община Варна за подкрепата.

„Българската федерация направи всичко възможно отборите ни да се подготвят по най-добрия начин и вярвам, че пред родна публика те ще дадат най-доброто от себе си. За нас е важно да покажем, че освен спортен град, Варна е един европейски град и чрез спорта ще подпомогнем все повече и туризма. По решение на федерацията, входът е свободен и съм убеден, че ще направим страхотно шоу, ще има DJ, музика. Каня всички варненци и гости на Варна да подкрепят българските отбори и да се забавляваме заедно“, заяви Росен Добрев.

Директорът на дирекция „Спорт“ в община Варна Кристиан Димитров отбеляза, че плажните спортове са много важни за града. Той подчерта върху факта, че през тази година се честват 100 години от обявяването на Варна за курортен град, пожела успех на българските отбори и изрази задоволство, че публиката вече се е завърнала на спортните събития.

При юношите България е в група с Русия и Германия.

„Благодарение на г-н Добрев и на федерацията направихме добра подготовка. Надявам се на добра и игра и добро класиране. Донякъде е хубаво, че сме в група с три отбора, но не бива да забравяме, че противниците ни са много силни. Целта ни е да се класираме на възможно най-предно място и по възможност в топ четири“, заяви треньорът на юношеския ни отбор Самет Муртазали, чийто момчета стартират с мач срещу Русия в 16 часа на 8 юли.

При девойките България е в група с Гърция, Украйна и Испания, а първият ни мач е в 12 часа на 8 юли срещу Гърция.

„Тук ще участват най-силните школи по плажен хандбал в Европа. Вярвам, че момичетата ще покажат най-доброто, което могат на този етап. Ние участваме за първа година с този набор и трябва да видим къде се намираме. Благодаря на г-н Добрев за оказаното съдействие. Най-важният ни мач е с гъркините. Много е важно да влезем с пълни сили, да вземем първата среща и да постигнем предно класиране, с което ще дадем стимул на девойките да продължат да се развиват в плажния хандбал“, заяви старши треньорът на момичетата Тефик Парафитов.

Първенството е по-специално за треньора на мъжете – варненеца Веселин Станков.

„Чувствам Европейското първенство по-близко на сърцето си, защото е в моя роден град. Това, че то е в България е голяма гордост. Първенството е презентирано по най-добрия начин, за да ни го дадат. Това ни задължава да бъдем максимално концентрирани и всеки мач да се раздадем на 100% и да реализираме потенциала си. Готови сме физически, но работим и за психиката. Хърватия е фаворит в групата, но това не значи, че отписваме мача с тях. Започваме с Полша и ще дадем всичко за победа, за да разбере цяла Европа, че в България има плажен хандбал. А това ще ни отвори и вратите към преминаване в следващата фаза“, заяви Станков.

При мъжете България е в група с Хърватия, Полша и Швеция

При жените играем с Испания, Украйна, Дания и Турция

„Благодаря на БФХ, че поставя треньорите на предна позиция. Ние трябва да се отблагодарим, да предадем опита си на нашите състезатели, да представим достойно България и да се класираме максимално напред. Една от най-тежките групи е нашата. Само ние сме в група от 5 отбора. Водещите тимова в Европа – Испания и последния европейски шампиона Дания са при нас, но това не ни плаши. Хубавото на плажния хандбал е, че трудно можем да говорим за фаворити. Може да биеш най-добрите и да паднеш от най-слабите. Целта ни е да бъдем в топ три в групата, което ще ни позволи да продължим в битката за медалите“, каза треньорката дамския ни национален отбор Ирина Миладинова.

На първенството ще има VAR при мъжете и жените.

Официалното откриване на първенството е от 14 часа на 8 юли на корт 1.

Програма за груповата фаза на българските национални отбори за юноши и девойки:

При юношите България е в група с Русия и Германия

При девойките България е в група с Гърция, Украйна и Испания

8 юли:

12 часа, корт 1: България – Гърция (девойки)

16 часа, корт 1: България – Русия (юноши)

17 часа, корт 1: България – Украйна (девойки)

9 юли:

11 часа, корт 1: България – Германия (юноши)

12 часа, корт 1: България – Испания (девойки)

Програма за груповата фаза на българските национални отбори за мъже и жени:

При мъжете България е в група с Хърватия, Полша и Швеция

При жените България е в група с Испания, Украйна, Дания и Турция

13 юли:

13 часа, корт 2: България – Полша (мъже)

14 часа, корт 1: България – Украйна (жени)

17 часа, корт 2: България – Хърватия (мъже)

18 часа, корт 1: България – Турция (жени)

14 юли:

10 часа, корт 1: България – Испания (жени)

12 часа, корт 2: България – Швеция (мъже)

16 часа, корт 1: България – Дания (жени)

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тукХаресайте страницата ни

ПОПУЛЯРНИ НОВИНИ

ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ