12.9 C
София
19:34 | 21 октомври 2020
Начало Политика АНАЛИЗ Еврокомисията показва днес оценката си за законноста и медиите в България: какво...

Еврокомисията показва днес оценката си за законноста и медиите в България: какво да очакваме

Първият годишен доклад за върховенството на закона в целия ЕС ще бъде публикувани днес – като ще обхваща всички 27 държави-членки и ще се занимава не само с правораздаване и борба с корупцията, но за пръв път и с медиите. Той е различен от – и не замества – Механизма за сътрудничество и проверка, който бе създаден специално за България и Румъния при приемането им през 2007 г. и все още не е прекратен формално.

 

Друга разлика е, че има точни критерии, по които нарушенията в различните държави да могат да бъдат сравнявани, за да се прекратят обвиненията за двойни стандарти. Различна е и структурата – четири тематични раздела: правораздаване, борба с корупцията, баланс между институциите и свобода на медиите.

 

Отчасти защото досега не е имало подобен инструмент, около появата му се създадоха свръхочаквания, но според информация на “Дневник” тонът в него ще бъде доста сдържан, дипломатичен, и политически премерен. Няма предварителна информация дали ще има конкретни препоръки и колко ще са. Дори обемът на частта за България може да се окаже изненадващо малък (макар и малко по-голям от тези за останалите страни).

 

Как е съставен докладът

 

Фактите и констатациите в значителна степен ще бъдат цитати от участници (включително от властта) в процесите в конкретните държави, а не резултат на някаква проверка или разследване на Брюксел.

 

Това е ясно още от обявената за периода 24 март – 4 май 2020 г. “целева консултация”, в която бяха поканени да изпратят информация и оценките си “организации, работещи по въпроси, свързани с върховенството на закона, в частност по отношение на правосъдните системи, антикорупционната рамка и медийния плурализъм, като например а) европейски мрежи и сдружения, б) НПО/организации на гражданското общество, в) национални сдружения (напр. съдийски асоциации, журналистически сдружения) и г) други заинтересовани страни от значение”.

 

Би трябвало да има и посещения в страните членки, но тази година заради пандемията контактите бяха онлайн през пролетта. Обхванатият период е от ноември 2019 г. до последните уточнения и корекции на факти и терминология, направени в началото на септември. За това колко актуална е информацията говори фактът, че – според информация на “Дневник” – в текста най-вероятно ще бъдат споменати протестите в България.

 

“Сянката” на т.нар. мониторинг над България за 2019 г. ще се усеща в първия доклад на върховенството на страната, защото няма как да се избегне напомняне за поетите в него ангажименти от българското правителство за промени в законодатеството и борбата с корупцията по високите етажи. Би било изненадващо да не се говори за Висшия съдебен съвет, за независимостта на съдиите, за безотчетността на главния прокурор и колко ефективно е преследването на корупцията по високите етажи.

 

С интерес се очакват заключенията за състоянието на медиите и какво ще има отвъд обичайните и посочвани неведнъж проблеми с непрозрачна собственост и обвързаности с властта. Предвид изострената чувствителност към разпределянето на еврофондовете, би трябвало Европейската комисия да каже няколко конкретни думи за ролята на правителството в скритото финансиране на фаворити на медийния пазар.

 

Каква е връзката с достъпа до фондовете на ЕС

 

Констатациите със сигурност ще се използват и при преценката как достъпът до еврофондове да бъде обвързан с състоянието на върховенството на правото в държавите-членки. Но механизмът за този достъп тепърва се обсъжда в съвсем различен процес и включва още Европейския парламент и Съвета на ЕС (т.е. националните правителства). Днешният доклад е изцяло дело на Европейската комисия.

 

Преговорите за бъдещия седемгодишен бюджет на ЕС все още продължават (той трябва да влезе в сила на 1 януари 2021 г.), но основните европейски институции вече са съгласни принципно, че този аспект трябва да присъства в разпределянето на парите. Въпросът е как точно ще бъде формулирана тази “спирачка” – дали основното решение ще бъде на Еврокомисията, или ще се изисква одобрение с мнозинство в Съвета на ЕС, където са представени националните правителства, които, очаквано, ще пазят собствения си интерес, независимо какви нарушения правят.

 

Идеята за този механизъм е дело на Еврокомисията на Урсула фон дер Лайен с цел той да бъде “превантивен” и да “задълбочи диалога” предимно в страните членки по факти и процеси – положителни, но и предимно отрицателни, за да не се превърнат в проблеми. Предложението на Фон дер Лайен дойде, след като натискът върху медиите и съдебната система в Унгария и Полша притесниха Брюксел.

 

 

“Особено в Полша и Унгария виждаме, че те казват “Оплаквате се от една мярка, но други държави правят същото”. Понякога това дори е вярно. Но те съчетават различни тежки мерки и винаги ги извъртат към това да станат още по-тежки. Комбинацията от всичко това всъщност води до ефекта, че няма свобода на пресата в Унгария, например, а в Полша почти няма разделение на властите. Това ще бъде механизъм, в който всяка държава е наблюдавана, и може да се сравнят нарушенията, колко са на брой и колко са тежки.

 

Срещу двете държави вече вървят наказателни процедури по чл. 7 от Договора за ЕС, който едновременно може да ги лиши от право на глас в Съвета на ЕС (най-тежкото възможно наказание за страна-членка), но и се оказа труден и непрактичен за прилагане. За него отговарят вицепредседателят на ЕК за ценностите и прозрачността Вера Йоурова и еврокомисарят по правосъдието Дидие Рейндерс.

 

“Докладите за върховенство на закона” всъщност са 27 национални глави в един общ доклад за състоянието в целия Европейски съюз, започващ с една обобщаваща глава.

 

Какво значи това за България

 

Освен заплахата от евентуална загуба на достъп до еврофондове, положението с върховенството на закона в България също е тема на разговор в европейските институции. В предварителния дневен ред на сесията на ЕП на 5 октомври са предвидени изказвания на Съвета на ЕС и на Еврокомисията за “върховенството на закона и основните права в България”.

 

Дебатът в пленарната зала идва след две други обсъждания на България – първото в подкомисия на Комисията по граждански свободи LIBE, а другото – в пълния ѝ състав и в присъствието на еврокомисаря за ценностите и прозрачността Вера Йоурова.

 

Попадането на правителството на Бойко Борисов под прожектора на критиките в ЕП би било сериозен обрат след обещанията на предишния председател на ЕК Жан-Клод Юнкер да премахне мониторинга над България, който засягаше само нея и Румъния. Както и след последния доклад на комисията, в който тя препоръча премахване на Механизма за сътрудничество и проверка, както е официалното му наименование, но не предприе практически действия в тази посока. В момента изглежда, че този механизъм ще продължи да съществува до изпълнение на последните поети ангажименти и доказателства от България, че е подготвила добре националния механизъм, който да го замести веднага след прекратяването му.

 

Какво следва до края на 2020 г.

 

Предстоят още две много важни събития около изработването на цялата “архитектура” за обвързване на евросредствата със стандартите за демократичност в страните членки.

 

Първото е извънредно заседание на Европейския съвет тази седмица (1-2 октомври), на който националните лидери да изяснят как си представят да се вземат решенията за блокиране на средства. Резултатът би трябвало да е достатъчно примелив за евродепутатите, които иначе няма да одобрят преди края на годината новата Многогодишна финансова рамка (по-известна като бюджет на ЕС) за 2021-2027 г. и плана за излизане от кризата с допълнителни 750 млрд. евро за 2021-2023 г.

 

Второто е в началото на декември, когато Европейската комисия би трябвало да публикува своя План за действие за европейската демокрация (European Democracy Action Plan). Той ще е рамката, описваща как се защитават ценностите, законите и парите на ЕС чрез новата Европейска прокуратура и Механизма за върховенство на закона./Дневник

Споделете новината във фейсбук, за да я видят и приятелите ви!


Харесайте страницата ни във фейсбук и бъдете винаги информирани:

1 коментар

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОПУЛЯРНИ НОВИНИ

ОТКРИЙТЕ РАЗЛИКИТЕ

Изплагиатстваха емблемата на бензиностанции VM В редакцията на topnewsbg.com бе получен сигнал от читател, че е бил подлъган да зареди колата си с гориво, заради...

В МОМЕНТА: Тежка катастрофа във Варна /ВИДЕО/

Преди малко на кръстовището на Бул."Вл. Варненчик" с ул."Отец Паисий" е станала тежка катастрофа. На видеото се вижда един от автомобилите в катастрофата да чака...

Честит рожден ден на Кубрат Пулев!

Днес шампионът става на 39 години. Kубрат Пулев е роден на 4 май 1981 г. в София и днес става на 39 години. Първите си...

Варненска рап изпълнителка с ново видео към песента си “Калиопа”

Oliviya J е варненска хип-хоп изпълнителка. На 15ти септември е качено новото й видео към песента "Калиопа". Варненката се провъзгласява за кралицата на хип хопа. Ето...

Съдят варненец с БМВ, биел наред други шофьори на пътя

36-годишният Емил Лечев стана известен в социалната мрежа с грубото си поведение на пътя 36-годишният Емил Лечев е предаден на съд с обвинителен акт на Районната...
Споделете новината във фейсбук, за да я видят и приятелите ви!