12.9 C
София
21:32 | 21 октомври 2020
Начало Избрани ЕС настоява Facebook, Google, Twitter да направят повече срещу фалшивите новини

ЕС настоява Facebook, Google, Twitter да направят повече срещу фалшивите новини

Две години след като се договориха за саморегулиращ практически кодекс за справяне с дезинформацията, Facebook, Google, Twitter и др. технологични конкуренти трябва да се постараят повече, за да бъдат по-ефективни. За това настояха от Европейската комисия, цитирани от “Ройтерс.

Фалшивите новини, свързани с COVID-19, ускориха призивите към социалните мрежи да бъдат по-активни в борбата с проблема.

Компаниите, включително Mozilla и търговски органи на рекламната индустрия, се присъединиха към кодекса през 2018 г. в опит да избегнат по-строги регулации. Впоследствие към групата се присъединиха Microsoft и TikTok.

Има обаче няколко недостатъка в кодекса след оценка на първата му година в действие, изтъкват от комисията, според доклад, видян от “Ройтерс”.

“Те могат да бъдат групирани в четири широки категории: непоследователно и непълно приложение на кодекса в платформи и страни членки, липса на единни дефиниции, наличие на няколко пропуска в обхвата на ангажиментите по отношение на кодекса и ограничения, присъщи на саморегулиращия характер на кодекса”, се казва в доклада.

Заместник-председателят на комисията за ценностите и прозрачността Вера Йоурова призова за повече действия за противодействие на новите рискове.

“Тъй като ние също така сме свидетели на нови заплахи и участници, настъпи моментът да отидем по-нататък и да предложим нови мерки. Платформите трябва да станат по-отговорни и прозрачни. Те трябва да се отворят и да осигурят по-добър достъп до данни, наред с други неща”, настоя Йоурова.

В момента Юрова работи по план за действие за европейска демокрация, за да направи демокрацията по-устойчива на цифрови заплахи.

Комисията също така се готви да предложи нови правила, наречени Закон за цифровите услуги до края на годината, който ще увеличи отговорностите на социалните мрежи и отговорността за съдържанието на техните платформи.

Споделете новината във фейсбук, за да я видят и приятелите ви!


Харесайте страницата ни във фейсбук и бъдете винаги информирани:

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОПУЛЯРНИ НОВИНИ

ОТКРИЙТЕ РАЗЛИКИТЕ

Изплагиатстваха емблемата на бензиностанции VM В редакцията на topnewsbg.com бе получен сигнал от читател, че е бил подлъган да зареди колата си с гориво, заради...

В МОМЕНТА: Тежка катастрофа във Варна /ВИДЕО/

Преди малко на кръстовището на Бул."Вл. Варненчик" с ул."Отец Паисий" е станала тежка катастрофа. На видеото се вижда един от автомобилите в катастрофата да чака...

Честит рожден ден на Кубрат Пулев!

Днес шампионът става на 39 години. Kубрат Пулев е роден на 4 май 1981 г. в София и днес става на 39 години. Първите си...

Варненска рап изпълнителка с ново видео към песента си “Калиопа”

Oliviya J е варненска хип-хоп изпълнителка. На 15ти септември е качено новото й видео към песента "Калиопа". Варненката се провъзгласява за кралицата на хип хопа. Ето...

Съдят варненец с БМВ, биел наред други шофьори на пътя

36-годишният Емил Лечев стана известен в социалната мрежа с грубото си поведение на пътя 36-годишният Емил Лечев е предаден на съд с обвинителен акт на Районната...
Споделете новината във фейсбук, за да я видят и приятелите ви!