събота, декември 5, 2020
Начало Новини от света ЕП: Кризата с COVID-19 може да пренареди геополитиката

ЕП: Кризата с COVID-19 може да пренареди геополитиката

Глобалната пандемия се нуждае от глобални решения и ЕС трябва да бъде в центъра на този отговор. Това заяви в Европейския парламент върховният представител и заместник-председател на Европейската комисия Жозеп Борел по време на пленарен дебат в четвъртък, посветен на последиците от кризата с COVID-19 върху външната политика на ЕС.

Кризата с COVID-19 ще доведе до значителни промени и може дори да промени правилата на играта в геополитиката, смятат евродепутатите.

Това би могло да стане поради влошаване на демокрацията и основните свободи в много части на света, увеличаване на кампаниите за дезинформация, кибератаки или поради изолационизъм вместо многостранно сътрудничество.

Борел напомни, че в търсенето на глобални решения ЕС въведе подхода “Екип Европа”, чиято цел е да подкрепи страните партньори на ЕС за справяне с пандемията. Жизнено важно е да се стимулират устойчиви и зелени инвестиции в страните партньори на ЕС в световен мащаб, добави той.

“Тази криза ще бъде криза с библейски последици“, предупреди върховният представител за външните работи на ЕС, като подчерта и значението на разширяването на европейските програми за бежанци.

Евродепутатите се обявиха за твърди и координирани мерки, които ясно биха демонстрирали солидарност към партньорите на ЕС по целия свят.

Припомняйки амбициите на ЕС да бъде глобален играч, членовете на ЕП призоваха за единство в преодоляването на кризата. Те изтъкнаха, че при отсъствието на САЩ като световен лидер Европа трябва да се намеси и да поеме тази роля.

Някои членове на ЕП призоваха за адекватен отговор на ЕС по отношение на Китай, като заявиха, че страната не е действала като надежден партньор по време на кризата и обвиниха правителството й в нарушения на правата на човека, подпомагана от държавата икономика, разпространяване на фалшиви новини и невъзможност за борба с пандемията по прозрачен начин.

Споделете новината във фейсбук, за да я видят и приятелите ви!


Харесайте страницата ни във фейсбук и бъдете винаги информирани:

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОПУЛЯРНИ НОВИНИ

От утре мерките в цялата страна се затягат – здравния министър с нова заповед

С нова заповед на здравния министър проф. Костадин Ангелов се затягат противоепидемичните мерки на национално ниво. От четвъртък, 29 октомври, до 12 ноември, гимназисти и...

Знаете ли кой е първият български (официален) милиардер и от къде е?

Влад Танев е първият официален милиардер от България и по- точно от Варна. Caмo пpeди 3 гoдини Rоbіnhооd e нaбиpaщo пoпyляpнocт пpилoжeниe зa тъpгoвия c...

ОТКРИЙТЕ РАЗЛИКИТЕ

Изплагиатстваха емблемата на бензиностанции VM В редакцията на topnewsbg.com бе получен сигнал от читател, че е бил подлъган да зареди колата си с гориво, заради...

В МОМЕНТА: Тежка катастрофа във Варна /ВИДЕО/

Преди малко на кръстовището на Бул."Вл. Варненчик" с ул."Отец Паисий" е станала тежка катастрофа. На видеото се вижда един от автомобилите в катастрофата да чака...

Честит рожден ден на Кубрат Пулев!

Днес шампионът става на 39 години. Kубрат Пулев е роден на 4 май 1981 г. в София и днес става на 39 години. Първите си...

ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ

Споделете новината във фейсбук, за да я видят и приятелите ви!