четвъртък, декември 3, 2020
Начало Новини от България Екатерина Захариева: Няма как да кажем "ДА" на Скопие...

Екатерина Захариева: Няма как да кажем “ДА” на Скопие…

Няма как на този етап да кажем “да” на Скопие за Европейския съюз и позицията на страната ни няма как да се промени. Това заяви пред bTV външният министър Екатерина Захариева.

Към този момент България не е в състояние да одобри преговорната рамка със СР Македония. Има Договор за приятелство и добросъседство, подписан през 2017 г., но той не се изпълнява”, потвърди министърът на външните работи. “Договорът не трябва само да се подписва, а и да се изпълнява. Ние имаме своите забележки и то не само в частта с историческата комисия”, посочи Екатерина Захариева.

Тя обясни, че последователната ни подкрепа за Македония не е и никога не е била безусловна и това е заявявано през цялото време. Захариева припомни позицията на страната ни още когато е била член на президентската администрация на президента Росен Плевнелиев.

“С Република Северна Македония имаме обща история. Скопие е подписал Договора, но сега се опитват да избягат от това.” По този въпрос Захариева обясни, че се прави разлика между “обща” и “споделена” история. “С държави като Гърция и Турция имаме споделена, но не обща история, за разлика от Македония”, уточни Захариева.

По думите й кабинетът е единен по въпроса за Македония, а тя е в постоянен контакт с премиера Бойко Борисов. Тя се противопостави на всякакви спекулации, че някой нещо ще променя в последния момент и ще направим отстъпки пред Р. Северна Македония под външен натиск и в името на някакво общоевропейско благо. Националният интерес на България съвпада с пътя на балканските държавите към Европа, но и е обвързан с реформите, които трябва да се направят в тях, допълни Захариева.

Според нея трябва да се потърси с добра воля да се изпълнява подписания между двете страни договор, а не да търсим как да го заобикаляме. За съжаление, от другата страна на границата се чуват много изказвания, а напоследък и само какво няма да бъде направено. А иначе и 25 пъти да се бяха събрали от комисията, ако резултатите не са отразени в учебниците, няма значение колко са били заседанията.

Въпреки спекулациите в Македония, България няма претенции как се самоопределят гражданите на тази република, но и македонците не трябва да имат претенции как ние и нашите граждани определят техния език.

Не ни притеснява само историята, но и езикът на омразата, претенциите за малцинствата. Именно тук се крие един ключов проблем в преговорите.

“Непризнаването на историческата истина води след себе си доста сериозни проблеми в настоящето и в отношенията между двете страни”, обясни още Захариева, която е твърдо убедена, че Договорът, ако се изпълнява, би вършил чудесна работа.

Споделете новината във фейсбук, за да я видят и приятелите ви!


Харесайте страницата ни във фейсбук и бъдете винаги информирани:

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОПУЛЯРНИ НОВИНИ

От утре мерките в цялата страна се затягат – здравния министър с нова заповед

С нова заповед на здравния министър проф. Костадин Ангелов се затягат противоепидемичните мерки на национално ниво. От четвъртък, 29 октомври, до 12 ноември, гимназисти и...

Знаете ли кой е първият български (официален) милиардер и от къде е?

Влад Танев е първият официален милиардер от България и по- точно от Варна. Caмo пpeди 3 гoдини Rоbіnhооd e нaбиpaщo пoпyляpнocт пpилoжeниe зa тъpгoвия c...

ОТКРИЙТЕ РАЗЛИКИТЕ

Изплагиатстваха емблемата на бензиностанции VM В редакцията на topnewsbg.com бе получен сигнал от читател, че е бил подлъган да зареди колата си с гориво, заради...

В МОМЕНТА: Тежка катастрофа във Варна /ВИДЕО/

Преди малко на кръстовището на Бул."Вл. Варненчик" с ул."Отец Паисий" е станала тежка катастрофа. На видеото се вижда един от автомобилите в катастрофата да чака...

Честит рожден ден на Кубрат Пулев!

Днес шампионът става на 39 години. Kубрат Пулев е роден на 4 май 1981 г. в София и днес става на 39 години. Първите си...

ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ

Споделете новината във фейсбук, за да я видят и приятелите ви!