Начало Регионални новини Варна Днес 3176 първокласници тръгват на училище във Варна

Днес 3176 първокласници тръгват на училище във Варна

15 500 лаптопа и таблета вече са поръчани по съществуващи рамкови договори и ще бъдат доставени до края на този месец.

18
Снимка: Интернет

3176 първокласници в 37 общински, две държавни и шест частни училища ще влязат в клас през новата учебна година, информираха от дирекция „Образование и младежки дейности“ към Община Варна.

199 деца са записани в подготвителните групи за 5-годишни, а 397 – в групите за 6-годишни в училищата.

По информация на МОН общо 706 857 ученици влизат в клас в 2357 училища в цялата страна на 15 септември. Очаква се за първи път да прекрачат прага на класните стаи 58 593 първокласници.

В област Варна училищата са 125.

Обучение ще има също в 375 български училища в чужбина. В тях са записани 32 266 ученици.

Тържествата за 15 септември ще са присъствени, на открито и по различно време за отделните випуски, а директорите трябва да създадат организация за „стъпаловидно“ начало на празненствата в зависимост от броя на учениците в съответните класове.

Нужно е да се обособят зони за родителите на първокласниците и на учениците, които за първи път постъпват в училището, ако те желаят да присъстват на тържеството. Според заповедта на МОН празненствата за учениците поне от I, V и VIII клас се провеждат присъствено, ако здравните власти не са разпоредили друго.

Ваксинираните и преболедувалите COVID-19 преподаватели във Варненско са около 58%, по нисък е процентът при непедагогическия персонал – около 36 %,информира началникът на РУО – Варна Ирена Радева.

Раздадени са над 1600 теста на учители, заявили желание да се тестват преди началото на учебната година. В някои училища по решение на педагогическите съвети ще се провежда ежемесечно тестване.

Свободните позиции за преподаватели в страната са 436.

Най-много незаети места има в София-град, Пловдив, Варна и София-област. Най-много се търсят педагози за детски градини, преподаватели по професии, за целодневна организация на учебната дейност, по математика, английски език и начални учители.

Във Варна най-големият проблем е при намирането на учители по природни науки (физика, химия и др.), обясни началникът на РУО. Причината за голямото търсене е, че през последните години няма завършили. Появили са се преподаватели по БЕЛ, голям е броят на учителите в предучилищна и начална педагогика.

Справка за обявените свободни работни места показва, че към момента във Варненско се търсят най-много учители по английски език. Свободни позиции има за преподаватели по БЕЛ, математика, физическо възпитание и спорт и компютърни науки. Търсят се също ресурни учители и образователни медиатори.

В началото на новата учебна година ще бъдат осигурени и последните 40 000 устройства за ученици, нужни за обучение от разстояние в електронна среда.

15 500 лаптопа и таблета вече са поръчани по съществуващи рамкови договори и ще бъдат доставени до края на този месец. Отделно от това е обявена обществена поръчка за 24 500 таблета, които се очаква да пристигнат в училищата през октомври т.г.

При преминаване към онлайн обучение всички ученици и учители ще имат достъп до интернет от домовете си. Училищата ще поемат таксите на децата от социално слаби семейства. Така се ще гарантира масовото включване в занятията от дистанция, ако това се наложи заради влошена епидемична обстановка.

Ако преподават онлайн, учителите ще продължат да получават допълнително възнаграждение от 30 лева за компенсиране на разходите за консумативи, включително за интернет.

През настоящата 2021 г. се възстановяват разходите за транспорт на 17 800 учители от детски градини, училища и Центрове за подкрепа на личностното развитие.

НЯМА КОМЕНТАРИ

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук