Sunday, April 4, 2021
НачалоИзбраниДавност от 10 години “наказва” кредитора

Давност от 10 години “наказва” кредитора

10 години става абсолютната давност на всички задължения, които не са разсрочени или отсрочени.

Това решиха още миналата седмица депутатите с промени в Закона за задълженията и договорите (ЗЗД).

Разпоредбата ще започне да се прилага шест месеца след обнародването на промените в Държавен вестник и ще бъде валидна и за заварените случаи.

Давност от 10 години “наказва” кредитора, тъй като погасява вземането дори когато кредиторът е бил активен при събиране на вземането си, но поради обективни обстоятелства (продължителност на съдебните процедури, предшестващи изпълнителното производство, необходимост от водене на отменителни искове, действия по оспорване на принудителното изпълнение и др.п.), не успял да го направи”, казаха в позиция по повод промените от Висшия адвокатски съвет (ВАС).

В нея е записано още, че “ще се окаже, че е достатъчно длъжникът да забави във времето процеса, да запази несеквестируемите си имуществени права и вземането на кредитора ще бъде погасено по давност”.

От ВАС твърдят, че новите текстове в закона са с неясно, непрецизно и очевидно противоконституционно съдържание.

В края на юли Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР) предупреди за възможни негативни последици върху финансовия сектор в България, които могат да настъпят заради гласуваните на първо четене промени в Закона за задълженията и договорите.

С текстовете, които бяха внесени от управляващата коалиция ГЕРБ и “Обединени патриоти”, се въвежда 10-годишна абсолютна погасителна давност на всички вземания по задължения на физически лица. Тези промени засягат и тези физически лица, за които кредиторите са получили изпълнителен лист или са започнати съдебни производства.

Според ЕБВР “промените ще повлияят на събирането на дългове и на дейността на компаниите за управление на активи, които се занимават с проблемни вземания, вероятно ще навредят и на целия сектор, който работи с необслужвани заеми”.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тукХаресайте страницата ни

ПОПУЛЯРНИ НОВИНИ

ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ