неделя, януари 24, 2021
Начало Новини от България Нови данъчни облекчения за родители, вместо 50лв. за всяко дете, но чак...

Нови данъчни облекчения за родители, вместо 50лв. за всяко дете, но чак през 2022

Ако сте семейство с едно дете ще можете да ползвате данъчно облекчение от 450 лв. Това решиха окончателно депутатите с промени, направени през преходните и заключителните разпоредби.

В края на другата година данъчното облекчение за родители ще бъде при нови условия – 450лв. за семействата с едно дете.

Въведеното по-високо данъчно облекчение, с което родителите на 1 250 000 деца в България ще могат да намаляват данъка върху доходите си, ще заработи на практика в края на 2021 г. и началото на 2022 г., става ясно от окончателно приетите от депутатите текстове в закона за бюджета за догодина, пише Mediapool.

- Реклама -

Това е фактическата сума, която се постига чрез приспадане на 4500 лева от данъчната основа на единия от родителите. За две деца в семейния бюджет могат да останат 900 лева, а за три – 1350 лева, които отново са 10% от приспадната данъчна основа.

Според Искрен Веселинов от ВМРО това е подкрепа на „грамотната раждаемост“, тъй като от тези клаузи могат да възползват единствено родители, които плащат данъци.

Отстъпката ще е върху доходите, изкарани през 2021 г. В данъчната кампания от януари до април 2021 г., когато се декларират доходите от 2020 г., ще се ползва действащият вариант на отстъпката, която е до 20 лв. за едно дете на година и до 40 лв. – за две деца.

Най-рано новият формат на облекчението ще може да се ползва в края на 2020 г., ако родителят е на трудов договор. Тогава той ще може да поиска при годишното изравняване работодателят да му преизчисли надвнесения данък. Родителите, които имат други доходи или искат да ползват облекчението директно, ще получат парите едва в данъчната кампания до края на април 2022 г.

Причината е, че данъчният бонус бе въведен в последния момент и разходите за него – над 140 млн. лв., първоначално не бяха заложени в Бюджет 2021, който и без това е планиран с дефицит от 4.9 млрд. лв.

Според текста родителите ще могат да приспадат от годишната си данъчна основа до 450 лв. за едно дете, до 900 лв. – за две и до 1350 лв. – за три и повече.

Това значи, че семействата с едно дете ще спестят от данък до 450 лв., с две деца – 900 лв., а с три и повече – до 1350 лв.

Ползването на облекчението няма да е пречка хората с ниски доходи да получават и месечни детски надбавки.

До данъчната отстъпка се стигна след скандал за обхвата на детските надбавки. Първоначално ГЕРБ предложи всички деца да получат надбавки през 2021 г. като антикризисна мярка.

Идеята срещна отпор от икономисти и по-богати родители, които твърдяха, че раздаването на пари “на калпак” е лоша социална политика. Впоследствие ГЕРБ реши да върне подоходния критерий и да остави надбавките само за родителите с по-ниски доходи, като пренасочи спестените пари към заплатите на полицаите и лекарите. И тази стъпка обаче разбунтува обществото и по предложение на ВМРО като допълнение към детските надбавки, които останаха само за по-бедните семейства, се въведе и данъчно облекчение за всички родители с облагаеми доходи, независимо от размера им.

Въпреки че идеята беше отстъпката да се ползва като антикризисна мярка, парите реално ще стигнат до семействата чак през 2022 г. Освен това бонусът е разписан в закона само за една година.

 

Новите противоепидемични мерки влизат в сила в 23:30 тази вечер – ТУК

Споделете новината във фейсбук, за да я видят и приятелите ви!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОПУЛЯРНИ НОВИНИ

От утре мерките в цялата страна се затягат – здравния министър с нова заповед

С нова заповед на здравния министър проф. Костадин Ангелов се затягат противоепидемичните мерки на национално ниво. От четвъртък, 29 октомври, до 12 ноември, гимназисти и...

Мъж е прострелян по време на лов

В районното управление на Средец е получено съобщение за инцидент по време на организиран ловен излет, провеждан в землището на с. Гранитец, общ. Средец,...

Седмичен хороскоп от 7 до 13 декември

СЕДМИЧЕН ХОРОСКОП: Периодът ще е подходящ за творчески прояви, очакват се и финансови постъпления, но някои ще се лутат и няма да намерят правилния...

Знаете ли кой е първият български (официален) милиардер и от къде е?

Влад Танев е първият официален милиардер от България и по- точно от Варна. Caмo пpeди 3 гoдини Rоbіnhооd e нaбиpaщo пoпyляpнocт пpилoжeниe зa тъpгoвия c...

ОТКРИЙТЕ РАЗЛИКИТЕ

Изплагиатстваха емблемата на бензиностанции VM В редакцията на topnewsbg.com бе получен сигнал от читател, че е бил подлъган да зареди колата си с гориво, заради...

ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ

Станислав on ОТКРИЙТЕ РАЗЛИКИТЕ
Споделете новината във фейсбук, за да я видят и приятелите ви!