неделя, януари 24, 2021
Начало Политика БСП захапа властта, че няма капацитет и обществена подкрепа да осъществи реформи

БСП захапа властта, че няма капацитет и обществена подкрепа да осъществи реформи

Общата сума, която ще е на разположение на страната ни от ЕС за преодоляване на последствията от пандемията от коронавирус е 30 милиарда евро.

Това стана ясно от отговора на вицепремиера Томислав Дончев по време на парламентарния контрол. Част от тях са и по настоящия програми. За да имаме достъп до европейските средства трябва обаче да изготвим национален план как ще ” инвестиране” средствата. Крайният срок за представяне на плана за управление на тези средства и за мерките за справяне с последствията от кризата е април догодина, стана ясно от думите му.

- Реклама -

Националният план трябва да акцентира върху подпомагане на икономиката, както и за стабилизиране на системите да могат да реагират на шокове. Устремът към реформи ще бъде водеща цел, поясни Дончев. По националния план се работело още преди ЕС да постигне съгласие за средствата за подпомагане на държавите членки. До момента има събрани 60 проекта за 20 милиарда.

По думите му трябва да се селектират най-качествените. Тези пари трябва да се инвестират в цели, които ще имат наистина ефект, подчерта вицепремиерът. Няма как да избягаме от политиките по декарбонизация, подчерта Дончев. Средствата ще отидат за усилване капацитета на здравната система, в образованието, в дигитализацията и иновации.

Според социалиста Крум Зарков у хората оставало впечатлението, че от ЕС ще дойдат едни пари. Левите са притеснени от случващото се в страната и неговия отзвук в чужбина и как това ще се отрази на средствата за възстановяване, които са предвидени за страната ни.

Вицепремиерът Томислав Дончев отговори, че ЕК ще иска предварителни гаранции, че реформите ще се случат, за да ни даде парите.

Червеният депутат Драгомир Стойнев настоя националният ни план да бъде обсъден в българския парламент. Той се усъмни в капацитета на управляващите да осъществят нужните реформи, защото, за да се случат реформите властта трябва да има подкрепата на обществото. Нямало как позицията да не е притеснена, по думите му, от подготовката на страната ни да усвои средствата от ЕС за възстановяване от последствията от пандемията.

Ако допреди няколко месеца говорихте, че този прословут план ще бъде готов през есента, днес току-що казахте, че ще бъде готов в края на годината и началото на следващата, притеснен е Драгомир Стойнев. Социалистът обясни на Томислав Дончев, че правителството няма нужната обществена подкрепа.

Вие просто нямате доверието на българските граждани, за да осъществите тези реформи, продължи с атаките Стойнев. Когато управляващите нямат обществена подкрепа, нямало как да убедим европейските ни партньори, че ще осъществим нужните реформи.

Решение той вижда в оставката на правителството, за да дойде следващо, което ще има обществена подкрепа, за да извърши необходимите реформи.

Споделете новината във фейсбук, за да я видят и приятелите ви!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОПУЛЯРНИ НОВИНИ

От утре мерките в цялата страна се затягат – здравния министър с нова заповед

С нова заповед на здравния министър проф. Костадин Ангелов се затягат противоепидемичните мерки на национално ниво. От четвъртък, 29 октомври, до 12 ноември, гимназисти и...

Мъж е прострелян по време на лов

В районното управление на Средец е получено съобщение за инцидент по време на организиран ловен излет, провеждан в землището на с. Гранитец, общ. Средец,...

Седмичен хороскоп от 7 до 13 декември

СЕДМИЧЕН ХОРОСКОП: Периодът ще е подходящ за творчески прояви, очакват се и финансови постъпления, но някои ще се лутат и няма да намерят правилния...

Знаете ли кой е първият български (официален) милиардер и от къде е?

Влад Танев е първият официален милиардер от България и по- точно от Варна. Caмo пpeди 3 гoдини Rоbіnhооd e нaбиpaщo пoпyляpнocт пpилoжeниe зa тъpгoвия c...

ОТКРИЙТЕ РАЗЛИКИТЕ

Изплагиатстваха емблемата на бензиностанции VM В редакцията на topnewsbg.com бе получен сигнал от читател, че е бил подлъган да зареди колата си с гориво, заради...

ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ

Станислав on ОТКРИЙТЕ РАЗЛИКИТЕ
Споделете новината във фейсбук, за да я видят и приятелите ви!