7 C
София
0:49 | 20 октомври 2020
Начало Политика БСП захапа властта, че няма капацитет и обществена подкрепа да осъществи реформи

БСП захапа властта, че няма капацитет и обществена подкрепа да осъществи реформи

Общата сума, която ще е на разположение на страната ни от ЕС за преодоляване на последствията от пандемията от коронавирус е 30 милиарда евро.

Това стана ясно от отговора на вицепремиера Томислав Дончев по време на парламентарния контрол. Част от тях са и по настоящия програми. За да имаме достъп до европейските средства трябва обаче да изготвим национален план как ще ” инвестиране” средствата. Крайният срок за представяне на плана за управление на тези средства и за мерките за справяне с последствията от кризата е април догодина, стана ясно от думите му.

Националният план трябва да акцентира върху подпомагане на икономиката, както и за стабилизиране на системите да могат да реагират на шокове. Устремът към реформи ще бъде водеща цел, поясни Дончев. По националния план се работело още преди ЕС да постигне съгласие за средствата за подпомагане на държавите членки. До момента има събрани 60 проекта за 20 милиарда.

По думите му трябва да се селектират най-качествените. Тези пари трябва да се инвестират в цели, които ще имат наистина ефект, подчерта вицепремиерът. Няма как да избягаме от политиките по декарбонизация, подчерта Дончев. Средствата ще отидат за усилване капацитета на здравната система, в образованието, в дигитализацията и иновации.

Според социалиста Крум Зарков у хората оставало впечатлението, че от ЕС ще дойдат едни пари. Левите са притеснени от случващото се в страната и неговия отзвук в чужбина и как това ще се отрази на средствата за възстановяване, които са предвидени за страната ни.

Вицепремиерът Томислав Дончев отговори, че ЕК ще иска предварителни гаранции, че реформите ще се случат, за да ни даде парите.

Червеният депутат Драгомир Стойнев настоя националният ни план да бъде обсъден в българския парламент. Той се усъмни в капацитета на управляващите да осъществят нужните реформи, защото, за да се случат реформите властта трябва да има подкрепата на обществото. Нямало как позицията да не е притеснена, по думите му, от подготовката на страната ни да усвои средствата от ЕС за възстановяване от последствията от пандемията.

Ако допреди няколко месеца говорихте, че този прословут план ще бъде готов през есента, днес току-що казахте, че ще бъде готов в края на годината и началото на следващата, притеснен е Драгомир Стойнев. Социалистът обясни на Томислав Дончев, че правителството няма нужната обществена подкрепа.

Вие просто нямате доверието на българските граждани, за да осъществите тези реформи, продължи с атаките Стойнев. Когато управляващите нямат обществена подкрепа, нямало как да убедим европейските ни партньори, че ще осъществим нужните реформи.

Решение той вижда в оставката на правителството, за да дойде следващо, което ще има обществена подкрепа, за да извърши необходимите реформи.

Споделете новината във фейсбук, за да я видят и приятелите ви!


Харесайте страницата ни във фейсбук и бъдете винаги информирани:

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОПУЛЯРНИ НОВИНИ

ОТКРИЙТЕ РАЗЛИКИТЕ

Изплагиатстваха емблемата на бензиностанции VM В редакцията на topnewsbg.com бе получен сигнал от читател, че е бил подлъган да зареди колата си с гориво, заради...

В МОМЕНТА: Тежка катастрофа във Варна /ВИДЕО/

Преди малко на кръстовището на Бул."Вл. Варненчик" с ул."Отец Паисий" е станала тежка катастрофа. На видеото се вижда един от автомобилите в катастрофата да чака...

Честит рожден ден на Кубрат Пулев!

Днес шампионът става на 39 години. Kубрат Пулев е роден на 4 май 1981 г. в София и днес става на 39 години. Първите си...

Варненска рап изпълнителка с ново видео към песента си “Калиопа”

Oliviya J е варненска хип-хоп изпълнителка. На 15ти септември е качено новото й видео към песента "Калиопа". Варненката се провъзгласява за кралицата на хип хопа. Ето...

Съдят варненец с БМВ, биел наред други шофьори на пътя

36-годишният Емил Лечев стана известен в социалната мрежа с грубото си поведение на пътя 36-годишният Емил Лечев е предаден на съд с обвинителен акт на Районната...
Споделете новината във фейсбук, за да я видят и приятелите ви!