12 C
София
13:57 | 21 октомври 2020
Начало Политика Броят гласове - основната интрига на избора на лидер на БСП днес

Броят гласове – основната интрига на избора на лидер на БСП днес

За първи път в историята си днес БСП ще избира лидер чрез пряк вот, в който имат право да участват всички членове на партията. Кандидатите са четирима, а за основни опоненти се смятат досегашният лидер Корнелия Нинова и доскорошната й дясна ръка в партията Кирил Добрев.

 

Най-важният въпрос, по който няма официално съобщение, е колко са членовете с право на глас, от което зависи при каква активност изборът ще се счита за легитимен. По неофициална информация към 11 септември те са 80 790 души, т.е. за да е легитимен изборът трябва да гласуват поне 40 396. Според социалисти, ако има легитимност, Корнелия Нинова ще бъде преизбрана още днес.

 

Гласуването ще се проведе при призиви за бойкот на вота от страна на кандидати без шанс и съмнения за манипулации и предрешен резултат.

 

Хронология на вота

 

Изборният ден започва в 7.00 и ще продължи до 19.00 часа, а секциите са 1140. Урните са непрозрачни, а социалистите ще гласуват и в тъмни стачки, и на бюра. Бюлетините са интегрални, бели и имат полиграфическа защита.

 

Освен традиционните стационарни ще има и подвижни и мобилни секции. Подвижните са за трудноподвижни хора, а с мобилните ще се обикаля по селата. По неофициална информация една от най-големите подвижни секции във варненския район “Приморски”, където по списък трябвало да гласуват над 400 души.

 

След края на изборния ден секционните комисии, в които участват членове на партията, ще изпращат и електронни резултати, и протоколи в общинските, а те – в централната комисия на “Позитано” 20. Според правилата ще има трикратно засичане на резултатите – от таблиците, от протоколите на общинските комисии, както и от тези на секционните. Официални резултати трябва да бъдат обявени до 48 часа след края на изборния ден.

 

Легитимен ли ще е изборът

 

Дни преди вота опоненти на Корнелия Нинова призоваха за бойкот на изборите и обвиниха комисията на “Позитано” 20, че работи за преизбирането й като лидер. Красимир Янков и Валери Жаблянов обявиха, че се оттеглят от кампанията, а Георги Тодоров – се отказа от участие в избора.

 

Според социалисти Нинова има шанс да победи, ако прекият избор е легитимен, но ако се стигне до избор от конгрес на БСП, какво бе досега, критиците й могат да се обединят около Кирил Добрев и друга кандидатура.

 

За да е легитимен прекият избор, трябва да са гласували поне половината от членовете на БСП. За избран ще се счита кандидатът, който спечели подкрепата на поне половината гласували. Ако има необходимата активност, но никой от кандидатите няма резултат 50% плюс един, ще има втори тур на 19 септември. Ако обаче изборът е нелегитимен, въпросът ще се реши на конгреса на 26 и 27 септември.

 

Заради това ключовият въпрос е колко са членовете с право на глас. Пред “Дневник” шефът на комисията Емил Войнов каза, че починалите и напусналите през тази година са отстранени от секционните комисии, но на обобщена информация на “Позитано” 20 ще има утре. Към 31 декември м.г. членовете на БСП са 83 848, а по неофициална информация към 11 септември – 80 790.

Споделете новината във фейсбук, за да я видят и приятелите ви!


Харесайте страницата ни във фейсбук и бъдете винаги информирани:

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОПУЛЯРНИ НОВИНИ

ОТКРИЙТЕ РАЗЛИКИТЕ

Изплагиатстваха емблемата на бензиностанции VM В редакцията на topnewsbg.com бе получен сигнал от читател, че е бил подлъган да зареди колата си с гориво, заради...

В МОМЕНТА: Тежка катастрофа във Варна /ВИДЕО/

Преди малко на кръстовището на Бул."Вл. Варненчик" с ул."Отец Паисий" е станала тежка катастрофа. На видеото се вижда един от автомобилите в катастрофата да чака...

Честит рожден ден на Кубрат Пулев!

Днес шампионът става на 39 години. Kубрат Пулев е роден на 4 май 1981 г. в София и днес става на 39 години. Първите си...

Варненска рап изпълнителка с ново видео към песента си “Калиопа”

Oliviya J е варненска хип-хоп изпълнителка. На 15ти септември е качено новото й видео към песента "Калиопа". Варненката се провъзгласява за кралицата на хип хопа. Ето...

Съдят варненец с БМВ, биел наред други шофьори на пътя

36-годишният Емил Лечев стана известен в социалната мрежа с грубото си поведение на пътя 36-годишният Емил Лечев е предаден на съд с обвинителен акт на Районната...
Споделете новината във фейсбук, за да я видят и приятелите ви!