събота, март 6, 2021
Начало Политика Броят гласове - основната интрига на избора на лидер на БСП днес

Броят гласове – основната интрига на избора на лидер на БСП днес

За първи път в историята си днес БСП ще избира лидер чрез пряк вот, в който имат право да участват всички членове на партията. Кандидатите са четирима, а за основни опоненти се смятат досегашният лидер Корнелия Нинова и доскорошната й дясна ръка в партията Кирил Добрев.

 

- Реклама -

Най-важният въпрос, по който няма официално съобщение, е колко са членовете с право на глас, от което зависи при каква активност изборът ще се счита за легитимен. По неофициална информация към 11 септември те са 80 790 души, т.е. за да е легитимен изборът трябва да гласуват поне 40 396. Според социалисти, ако има легитимност, Корнелия Нинова ще бъде преизбрана още днес.

 

Гласуването ще се проведе при призиви за бойкот на вота от страна на кандидати без шанс и съмнения за манипулации и предрешен резултат.

 

Хронология на вота

 

Изборният ден започва в 7.00 и ще продължи до 19.00 часа, а секциите са 1140. Урните са непрозрачни, а социалистите ще гласуват и в тъмни стачки, и на бюра. Бюлетините са интегрални, бели и имат полиграфическа защита.

 

Освен традиционните стационарни ще има и подвижни и мобилни секции. Подвижните са за трудноподвижни хора, а с мобилните ще се обикаля по селата. По неофициална информация една от най-големите подвижни секции във варненския район “Приморски”, където по списък трябвало да гласуват над 400 души.

 

След края на изборния ден секционните комисии, в които участват членове на партията, ще изпращат и електронни резултати, и протоколи в общинските, а те – в централната комисия на “Позитано” 20. Според правилата ще има трикратно засичане на резултатите – от таблиците, от протоколите на общинските комисии, както и от тези на секционните. Официални резултати трябва да бъдат обявени до 48 часа след края на изборния ден.

 

Легитимен ли ще е изборът

 

Дни преди вота опоненти на Корнелия Нинова призоваха за бойкот на изборите и обвиниха комисията на “Позитано” 20, че работи за преизбирането й като лидер. Красимир Янков и Валери Жаблянов обявиха, че се оттеглят от кампанията, а Георги Тодоров – се отказа от участие в избора.

 

Според социалисти Нинова има шанс да победи, ако прекият избор е легитимен, но ако се стигне до избор от конгрес на БСП, какво бе досега, критиците й могат да се обединят около Кирил Добрев и друга кандидатура.

 

За да е легитимен прекият избор, трябва да са гласували поне половината от членовете на БСП. За избран ще се счита кандидатът, който спечели подкрепата на поне половината гласували. Ако има необходимата активност, но никой от кандидатите няма резултат 50% плюс един, ще има втори тур на 19 септември. Ако обаче изборът е нелегитимен, въпросът ще се реши на конгреса на 26 и 27 септември.

 

Заради това ключовият въпрос е колко са членовете с право на глас. Пред “Дневник” шефът на комисията Емил Войнов каза, че починалите и напусналите през тази година са отстранени от секционните комисии, но на обобщена информация на “Позитано” 20 ще има утре. Към 31 декември м.г. членовете на БСП са 83 848, а по неофициална информация към 11 септември – 80 790.

Споделете новината във фейсбук, за да я видят и приятелите ви!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОПУЛЯРНИ НОВИНИ

Хороскоп за месец МАРТ

МЕСЕЧЕН ХОРОСКОП: Един преходен месец между зимата и пролетта, когато очакваме положителна промяна и когато най-накрая можем да кажем довиждане на студените дни. Такъв е...

СЕДМИЧЕН ХОРОСКОП за 25 – 31 януари

СЕДМИЧЕН ХОРОСКОП: Интересни случки за едни, нова любов – за други   Овен През следващата седмица може да очаквате интересни случки, що се отнася до вашите работни...

От утре мерките в цялата страна се затягат – здравния министър с нова заповед

С нова заповед на здравния министър проф. Костадин Ангелов се затягат противоепидемичните мерки на национално ниво. От четвъртък, 29 октомври, до 12 ноември, гимназисти и...

Седмичен хороскоп за 15-21 февруари

СЕДМИЧЕН ХОРОСКОП: Промени ще завладеят едни, криви сметки ще забележат други   Овен През тази седмица едва ли ще се изправите пред някакви по-сериозни пречки или проблеми....

Дневен хороскоп за 1 март

ДНЕВЕН ХОРОСКОП: Бъдете ЗДРАВИ, РУМЕНИ и ЗАСМЕНИ! Честита Баба Марта!   Овен През този ден ще Ви се иска да се занимавате с нещо, което не е...

ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ

Станислав on ОТКРИЙТЕ РАЗЛИКИТЕ
Споделете новината във фейсбук, за да я видят и приятелите ви!