понеделник, януари 18, 2021
Начало Новини от България Бойко Борисов: Аз съм едно малко премиерче!

Бойко Борисов: Аз съм едно малко премиерче!

Министър-председателят качи президента на Сърбия на хеликоптер над Балкански поток

“От Доналд Тръмп и Белия дом, до Путин, Ердоган и Вучич – само президенти. И аз едно малко премиерче в средата правим всичко да сте доволни”.

С тези думи министър-председателят Бойко Борисов увери сръбския държавен глава Александър Вучич, че строителството на Балкански поток през България е отговоря на всички законови правила.

- Реклама -

Днес президентът на Сърбия пристигна на посещение по покана на премиера Борисов. По програма двамата имат двустранна среща, следват инспекции по въздух напредъка по изграждането на АМ „Европа“ и „Балкански поток“ – два проекта от изключително значение за инфраструктурното и енергийното сътрудничеството както между България и Сърбия, така и за региона и Европа, изтъкват от МС.

За целта на инспекцията Борисов и Вучич се качиха на правителствения хеликоптер. Докато летяха, премиерът даде подробности за строителството на Балкански поток чрез карта на региона.

Акцент в разговора освен транспортната и енергийната инфраструктура ще бъде европейската перспектива пред Сърбия.

Магистрала “Европа“ е част от Европейския транспортен коридор №10. Трасето на „Европа“ между ГКПП „Калотина“ и Софийския околовръстен път е с дължина 48 км. Строителството е разделено е на три части: 17-километровата отсечка между Драгоман и Сливница, 14,5 км между ГКПП „Калотина“ и Драгоман и 16,16 км от Сливница до връзката със Северната скоростна тангента.

Най-сериозен е напредъкът при изграждането на трасето между Драгоман и Сливница. Строителните дейности започнаха през май миналата година, но тъй като на обекта се работи с пълна мобилизация независимо от мерките срещу COVID-19, очаква се строителството да приключи по-рано – в края на годината, вместо през 2021 г., какъвто е заложеният срок в договора.

По въздух министър-председателят Борисов и президентът Вучич ще разгледат също изграждащия се „Балкански поток“. Проектът e част от газовия хъб “Балкан”, който трябва да превърне България във “водещ търговски разпределителен център в региона и ЕС”, се посочва в съобщението на правителствената пресслужба.

Борисов и Вучич ще направят оглед на място на газопровода в района на Летница, след което ще имат работен обяд във Велико Търново.

“Балкански поток” е с дължина 474 км и се изгражда от „Булгартрансгаз“. С неговата реализацията се цели повишаване сигурността на доставки на природен газ от различни източници, засилване на конкуренцията и прозрачността на пазара с природен газ, което ще окаже позитивен ефект върху потребителите на природен газ. Във временните строителни бази към момента са доставени 26 489 броя тръби за трасето или 324,26 км. На пристанище „Бургас“ има доставени още 10 935 броя тръби или 133,52 км, които ежедневно се транспортират към базите. Напредъкът показва още, че разнесените тръби по трасето съставят 271 км, от които заварени вече са 151,62 км.

Споделете новината във фейсбук, за да я видят и приятелите ви!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОПУЛЯРНИ НОВИНИ

От утре мерките в цялата страна се затягат – здравния министър с нова заповед

С нова заповед на здравния министър проф. Костадин Ангелов се затягат противоепидемичните мерки на национално ниво. От четвъртък, 29 октомври, до 12 ноември, гимназисти и...

Седмичен хороскоп от 7 до 13 декември

СЕДМИЧЕН ХОРОСКОП: Периодът ще е подходящ за творчески прояви, очакват се и финансови постъпления, но някои ще се лутат и няма да намерят правилния...

Мъж е прострелян по време на лов

В районното управление на Средец е получено съобщение за инцидент по време на организиран ловен излет, провеждан в землището на с. Гранитец, общ. Средец,...

Знаете ли кой е първият български (официален) милиардер и от къде е?

Влад Танев е първият официален милиардер от България и по- точно от Варна. Caмo пpeди 3 гoдини Rоbіnhооd e нaбиpaщo пoпyляpнocт пpилoжeниe зa тъpгoвия c...

ОТКРИЙТЕ РАЗЛИКИТЕ

Изплагиатстваха емблемата на бензиностанции VM В редакцията на topnewsbg.com бе получен сигнал от читател, че е бил подлъган да зареди колата си с гориво, заради...

ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ

Станислав on ОТКРИЙТЕ РАЗЛИКИТЕ
Споделете новината във фейсбук, за да я видят и приятелите ви!