2 C
София
8:04 | 27 октомври 2020
Начало Новини от България Близо 500 милиона лева вноски за втора пенсия “изчезнаха” в COVID кризата

Близо 500 милиона лева вноски за втора пенсия “изчезнаха” в COVID кризата

Само по 43 лв. на човек се добавиха към партидите за половин година – с 20 лв. по-малко от средната осигуровка

Частните фондове все пак успяха да се възстановят, вече имат повече пари, отколкото в началото на годината

481 473 000 лева, внесени като осигуровки за втора пенсия от над 3,8 млн. работещи в България, са изгорели през първата половина на 2020 г. Причината е сривът на борсите в началото на годината заради пандемията от COVID-19 и глобалното затваряне на икономиките.

Това става ясно от публикувана от Комисията за финансов надзор статистика за дейността на частните универсални пенсионни фондове през първото полугодие на годината, пише вестник 24 часа.

752 462 000 лв. са внесените в частните фондове осигурителни вноски за първите шест месеца на 2020 г., показват данните, публикувани от КФН.

В същото време фондовете са увеличили стойността на активите си спрямо началото на годината само с 270 989 000 лв. Това означава, че реално над 481 млн. лв. от вноските за втора пенсия са отишли за покриване на борсовите загуби на универсалните пенсионни фондове.

В универсалните пенсионни фондове задължително внасят осигуровки за пенсия по т.нар. втори стълб родените след 1 януари 1960 г. Според данните на КФН в тях има партиди на над 3,8 млн. души. Вноската е в размер на 5% от дохода на всеки, подлежащ на осигуряване в частните фондове. Срещу това при пенсиониране фондовете трябва да изплащат т.нар. втора пенсия. Първите пенсии трябва да започнат да се изплащат от есента на следващата година 13,2 млрд. лв. е била стойността на активите на универсалните фондове в началото на 2020-а. В края на юни те вече са имали 13,48 млрд. лв., показват данните на КФН.

Това означава, че фондовете са успели да възстановят загубите от предизвикания от коронавируса срив на борсите.

Най-големият срив в спестяванията за втора пенсия е бил през март

Тогава частните универсални пенсионни фондове са приключили месеца с над 482 млн. лв. надолу спрямо началото на годината. Спрямо февруари пък загубите са били близо 586 млн. лв.

Реално загубите на универсалните фондове са надхвърляли 1/3 от внесените в тях осигурителни вноски за цялата 2019 г.

През април универсалните пенсионни фондове са успели да възстановят около 186 млн. лв. в стойността на активите си. От данните на КФН обаче се вижда, че по-голямата част от възстановяването се дължи на постъпилите през този месец над 113 млн. лв. като осигурителни вноски.

През май пък фондовете са успели да възстановят още 264 млн. лв. от парите за втора пенсия. Отново обаче половината от повишената стойност на активите се дължи на постъпилите в тях осигурителни вноски, сочи публикуваната от комисията статистика.

По-съществено възстановяване частните пенсионни фондове са отчели към края на юни.

Тогава прибавят към активите си над 301 млн. лв. и покриват напълно загубите си от предните месеци.

Внесените в тях през юни осигурителни вноски са били в размер на малко над 128 млн. лв. и вече по-голямата част от повишената стойност на активите се дължи на печалби от инвестициите, а не от внесените за втора пенсия пари.

Коронакризата е довела и до много ниско увеличение на индивидуалните партиди за вторите пенсии, става ясно още от данните на Комисията за финансов надзор.

В края на юни средната стойност на една пенсионна партида е била 3515, 13 лв. Спрямо края на 2019 г., когато стойността на партидите е била средно 3471, 85 лв., увеличението се равнява само на 43,28 лв. на човек.

Така излиза, че натрупването за половин година е с 20 лв. по-малко от средния размер на месечната вноска, която правят на месец 3,8 млн. работещи българи.

Като в три от фондовете – “Ен Ен”, “Топлина” и “Пенсионноосигурителен институт”, партидите в края на юни са с по-малко пари, отколкото в края на декември 2019 г., показват още данните на финансовия надзор.

В “Ен Ен” обаче в същото време е най-големият среден размер на партида – 4156 лв. Това е единственият универсален фонд, в който стойността на партидите е надхвърлила 4000 лв. на осигурен в него човек.

Следващите по големина партиди са в “ДСК Родина” и “ЦКБ-Сила”, като и в двата фонда средната стойност на партида е малко над 3800 лв. на човек.

Най-малко пари – само по 1708 лв. на осигурен, има в Универсалния пенсионен фонд “Бъдеще”

Под 2000 лв. са стойностите на партидите и във фондовете “Топлина” и “Пенсионноосигурителен институт”.

Средно 60% от спестяванията за втора пенсия са инвестирани в дългови ценни книжа, издадени от държава или ЕЦБ, показват още данните на КФН за полугодието на 2020 г. Този общ тренд обаче не се следва от по-малките универсални пенсионни фондове като “ЦКБ-Сила”, “Бъдеще”, “Топлина”, в които между 30 и 50 на сто от спестяванията за втора пенсия са инвестирани в акции.

При останалите универсални фондове инвестициите в акции са между 17 и 23%. Според тях инвестирането в акции е по-рисково и въпреки че в определен момент носи по-висока доходност, може да доведе до риск за спестяванията на хората в универсалните фондове.

Най-рано краят на годината е срокът, в който може да се очаква такова възстановяване на фондовете, че те да не трупат средства главно от внесените в тях осигуровки, коментираха пазарни експерти.

Споделете новината във фейсбук, за да я видят и приятелите ви!


Харесайте страницата ни във фейсбук и бъдете винаги информирани:

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОПУЛЯРНИ НОВИНИ

ОТКРИЙТЕ РАЗЛИКИТЕ

Изплагиатстваха емблемата на бензиностанции VM В редакцията на topnewsbg.com бе получен сигнал от читател, че е бил подлъган да зареди колата си с гориво, заради...

В МОМЕНТА: Тежка катастрофа във Варна /ВИДЕО/

Преди малко на кръстовището на Бул."Вл. Варненчик" с ул."Отец Паисий" е станала тежка катастрофа. На видеото се вижда един от автомобилите в катастрофата да чака...

Честит рожден ден на Кубрат Пулев!

Днес шампионът става на 39 години. Kубрат Пулев е роден на 4 май 1981 г. в София и днес става на 39 години. Първите си...

Варненска рап изпълнителка с ново видео към песента си “Калиопа”

Oliviya J е варненска хип-хоп изпълнителка. На 15ти септември е качено новото й видео към песента "Калиопа". Варненката се провъзгласява за кралицата на хип хопа. Ето...

МС одобри промени в данъчното законодателство, какви са те

Министерският съвет одобри проект на Закон за изменение и допълнение на Закона за данък върху добавената стойност (ЗИД ЗДДС). Проектът е изготвен във връзка с...

ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ

Споделете новината във фейсбук, за да я видят и приятелите ви!