Friday, October 22, 2021
НачалоПолезноCoVID-19Безплатни рецепти за COVID пациентите от личния лекар

Безплатни рецепти за COVID пациентите от личния лекар

Общопрактикуващите лекари да изписват безплатни рецепти на ковид пациентите. То влиза в сила от днешна дата.

Надзорният съвет на Националната здравноосигурителна каса проведе извънредно заседание тази сутрин, на което взе две важни решения относно ковид рецептите и бюджетите на здравните заведения.

Първото решение е, е разрешаваме на общопрактикуващите лекари да изписват безплатни рецепти на ковид пациентите. То влиза в сила от днешна дата.

Рецептите ще са електронни, само за здравноосигурени пациенти информираха от Надзорния съвет на НЗОК.

Второто взето решение е да се преразпределят средства за лечебните заведения с разкрити над 10% ковид легла. Искаме те да са финансово обезпечени, така че да не срещат трудности, допълниха от НЗОК.

Експертите направиха различни разчети. На предишното заседание на Надзорния съвет бяха вдигнати месечните стойности до края на годината или всъщност 688 милиона. Има 51 милиона за неразплатени дейности 2017-2018 година и вчера подписах плащания за 190 милиона, а месечната стойност е 229 милиона. Именно този остатък за всеки месец ще бъде преразпределен допълнително на болнични заведения. Единственото условие е да имат 10% ковид легла, обясни управителят на Здравната каса Петко Салчев.

Става въпрос за средно 39 милиона лева на месец за здравните заведения, които лекуват ковид в страната, които са над 200.

Мисля, че не е време да говорим за оставки сега. Имах среща вчера с всички директори на столични болници и те приеха този вариант на преразпределение, заяви Салчев.

За всеки преразпределен лев ще искаме строг отчет и ясни правила как са похарчени средствата, категорични са от НЗОК.

От следващия месец – ноември, сумите за медиците на първа линия ще са 1000, а 1200 лева, допълниха от НЗОК. За октомври те ще получат по 1000 лева във връзка с изработеното миналия месец, уточниха от Касата.

При ниска заболеваемост – парите намаляват. При висока като сега – те се увеличават, така че напълно синхронно е това, което правим. Средствата се разпределят справедливо и адекватно, категорични са от Касата.

Ще обсъдим исканията на фармацевтите и най-вероятно ще направим и среща с тях. Може би ще се наложи разширяване на дейността. Ще намерим решение може би идната седмица, казаха от НЗОК.

Ако сега въведените мерки не дадат ефект, ще се премине към по-строг контрол. Нещата са непредсказуеми, категорични са от НЗОК.

Засега локдаун не се налага, за това се мисли само, ако нещата излязат от контрол.

Много са параметрите, така че въпросът е комплексен, категорични са здравните експерти.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОПУЛЯРНИ НОВИНИ

ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ