събота, ноември 28, 2020
Начало Полезно CoVID-19 Безплатен PCR срещу 5 симптома - мисията невъзможна

Безплатен PCR срещу 5 симптома – мисията невъзможна

Личните лекари да издават направление за PCR тест при наличие на поне 5 симптома на COVID-19 у пациента. Това предлага НЗОК като промяна в Националния рамков договор, изпратен до Българския лекарски съюз.

Сред симптомите, които ще бъдат основание за издаване на направление, се изреждат – температура, суха кашлица, силна отпадналост, загуба на вкус и/или обоняние, затруднено дишане или недостиг на въздух, миалгия / мускулна болка/, кислородно насищане под 92% или по-малко от 88% за пациенти с хронична обструктивна белодробна болест.

Джипитата възразиха срещу многото критерии, здравният министър им напомни, че те са тези, които са предложили поне 4 от изброените симптоми, те са взети под внимание и са вкарани в анекса.

От Здравната каса пък още не са се изказали по сблъсъка на тези, но и без тяхното виждане по въпроса изводите се набиват на очи.

Въпросните 5 симптома всъщност не са минимумът, а представляват почти всички възможни, за които можете да се сетите при боледуване при COVID-19. Може би само за стомашно разстройство и хрема не са се подсетили от НЗОК.

И авторите на предложението, и авторите на текста за безплатния PCR добре знаят, че повечето пациенти с COVID-19 имат налице едва по два-три от изброените симптоми, но това не ги прави по-малко болни от коронавирус.

Ако има такива късметлии, които да са развили всичките 5 симптома, те вече няма да се нуждаят от PCR, а направо от болнично лечение и ще са с единия крак в интензивното.

Нека си представим пътя набързо до мечтаното направление за тест.

Разболяваме се от нещо, ковидоподобно. Броим със затаен дъх симптомите. И понеже не можем да ги докараме до 5 на брой, чакаме. Минават ден, два, пет, десет. Нямаме болничен, защото нямаме PCR, не можем да отсъстваме от работа, но все не можем да ги докараме до цели 5 симптома, за да получим заветния талон за безплатен тест.

Преброили сме само една нищо и никаква температура, която не мърда от 39 градуса, задухът и кашлицата, слава богу, вече са налице, болки в мускулите също са ни налазили. Ама дотам – едва 4 симптома успяваме да преброим. А проклетото обоняние или вкус все така не ще да ни зареже.

После плащаме 120 лева за заветния PCR, но много късно за озаптяване на болестта, защото междувременно вече не можем да дишаме и да се повдигнем от леглото, и още преди да дочакаме резултата, близките са повикали линейката. В зависимост от нейното пристигане и от местата в болницата, може и да ни включат на кислороден апарат с вече необратимо увредени бели дробове.

Изходът не е особено оптимистичен, но пък сме спестили пари на Касата за един изстрадан PCR.

Има някакъв шанс и за щастлив развой на подобна животозастраваща ситуация и той е един-единствен – болният или джипито да излъжат в името на живота, за който във входен билет се превръща навреме направеният PCR, последван от правилна диагностика и бързи мерки за лечение.

Накрая ще се окаже, че безплатният PCR, за който ще ни издава направление личният лекар, ще си остане да фигурира записан в анекса на Здравната каса, като право на здравноосигурения пациент, но по него разход няма да бъде отчетен.

Защото хората ще предпочетат да си плащат на частните лаборатории, както и досега, само и само да имат надеждата да се излекуват. Тези, които могат да си го позволят.

Другите ще броят симптомите и ще продължат да ходят на работа болни и пръскащи зараза. Докато още могат да ходят.

източник: Дарик 
Споделете новината във фейсбук, за да я видят и приятелите ви!


Харесайте страницата ни във фейсбук и бъдете винаги информирани:

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОПУЛЯРНИ НОВИНИ

От утре мерките в цялата страна се затягат – здравния министър с нова заповед

С нова заповед на здравния министър проф. Костадин Ангелов се затягат противоепидемичните мерки на национално ниво. От четвъртък, 29 октомври, до 12 ноември, гимназисти и...

Знаете ли кой е първият български (официален) милиардер и от къде е?

Влад Танев е първият официален милиардер от България и по- точно от Варна. Caмo пpeди 3 гoдини Rоbіnhооd e нaбиpaщo пoпyляpнocт пpилoжeниe зa тъpгoвия c...

ОТКРИЙТЕ РАЗЛИКИТЕ

Изплагиатстваха емблемата на бензиностанции VM В редакцията на topnewsbg.com бе получен сигнал от читател, че е бил подлъган да зареди колата си с гориво, заради...

В МОМЕНТА: Тежка катастрофа във Варна /ВИДЕО/

Преди малко на кръстовището на Бул."Вл. Варненчик" с ул."Отец Паисий" е станала тежка катастрофа. На видеото се вижда един от автомобилите в катастрофата да чака...

Честит рожден ден на Кубрат Пулев!

Днес шампионът става на 39 години. Kубрат Пулев е роден на 4 май 1981 г. в София и днес става на 39 години. Първите си...

ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ

Споделете новината във фейсбук, за да я видят и приятелите ви!