Tuesday, July 27, 2021
Начало Любопитно Безопасното пътуване - умни шофьори или умни коли?

Безопасното пътуване – умни шофьори или умни коли?

Въпреки, че самоуправляващите се коли се лансират като начин за намаляване на пътнотранспортните произшествия и смъртните случаи, ново проучване показва, че те най-вероятно ще могат да предотвратят само една трета от всички пътни инциденти. Институтът за пътна безопасност в САЩ е установил, че останалите две трети от катастрофите ще се случат, дори ако по пътищата преобладават автономни коли. Причината е, че за тях са виновни грешки, които самоуправляващите се системи не могат да коригират по-добре от хората зад волана.

Според анализа, около 72 процента от катастрофите могат да бъдат предотвратени, но не всички човешки грешки могат да бъдат компенсирани от радаритекамерите и другите сензори на умните коли. Проучването е направено на базата на над 5000 ПТП доклада в САЩ.

Повечето катастрофи идват в резултат на по-комплексни грешки като грешни заключения за поведението на другите участници в движението или неправилни маневри за изпреварване.

„Нашата задача е да покажем, че ако хората не работят за премахването на тези проблеми, самоуправляващите се коли няма да донесат кой знае каква положителна промяна относно безопасността по пътищата“, заключва докладът.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тукХаресайте страницата ни

ПОПУЛЯРНИ НОВИНИ

ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ