Sunday, April 4, 2021
НачалоНовини от БългарияБългарски ВВС следили руски изтребители над Черно море

Български ВВС следили руски изтребители над Черно море

Български ВВС са проверявали руска активност в акваторията на Черно море. Това потвърдиха от Министерството на отбраната, цитирани от БНР.

 

Това е станало в рамките на охраната на т.нар. НАТО-вско въздушно пространство. В операцията са участвали и изтребители от Турция и от Румъния.

 

Обединеният център за въздушни операции на НАТО в Торехон, Испания, е вдигнал самолетите, след като радари са засекли неидентифицирани следи от Крим към западните части на Черно море. При проверка се оказало, че следите са на руски военен самолет.

 

В съобщението на НАТО се посочва, че е била установена „постоянна въздушна активност в международното въздушно пространство над Черно море“.

 

В съобщението не се посочват данни дали е имало среща на изтребителите с руската машина. Но се подчертава, че „всеки път съюзническите изтребители са се връщали в базите си след приключване на мисията“.

 

Случаи на приближаване на руски самолети до НАТО-вското въздушно пространство не са необичайни. Едно от последните съобщения за съпровождане на руски машини е от средата на май. Тогава румънска информационна агенция съобщи, че четири руски самолета са били ескортирани от румънски, български и турски военновъздушни сили.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тукХаресайте страницата ни

ПОПУЛЯРНИ НОВИНИ

ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ