Tuesday, July 27, 2021
Начало Полезно CoVID-19 Български учени много близо до създаването на лекарство срещу COVID-19

Български учени много близо до създаването на лекарство срещу COVID-19

Български екип е близо до откриване на лекарство срещу коронавируса. Това съобщи на брифинг в здравното министерство Кирил Ананиев.

 

„През май стартира клинично изпитване с Ивермектин. До момента за него са набрани 30 пациенти. Изпитването се провежда в 9 болници в България“, уточни изпълнителният директор на Изпълнителна агенция по лекарствата маг. фарм. Богдан Кирилов.

Кирилов посочи, че България е била първата държава в ЕС, която стартира такова изследване. Той допълни, че желанието на медицинските специалисти е да бъдат добавени нови болници и още пациенти.

Изпълнителният директор на Изпълнителна агенция по лекарствата поясни, че лекарственият продукт Ивермектин се използва от десетки години при инфекции, предизвикани от паразити. „То е с познат профил на безопасност. По отношение на самото клинично изпитване – в края на месеца, след като са готови първичните данни и техният анализ, ще можем да оповестим повече информация”, допълни Кирилов.

Той разясни и процедурата по клинично изпитване: „В едното рамо пациентите получават от лекарствения продукт, а в другото плацебо. Както са стандартните клинични изпитвания”.

Повече информация за медикамента ще бъде представена в края на юли или началото на август.

 

„През последните месеци протече бурен дебат за хидроксихролохина като метод за лечение”, заяви по време на брифинга ген.-майор проф. д-р Венцислав Мутафчийски.

„В Китай това беше основното средство, с което се лекуваше COVID-19, освен още 20 други препарата. За някои имаше обнадеждаващи резултати. Единственият препарат, който като че ли се утвърди беше хидроксихлорохина”, припомни той.

 

„След това се разви сагата с Ремдесивир – скъп и също не утвърден за лечение, а само да спешна употреба препарат. В момента той е утвърден за лечение в САЩ, използва се и в редица европейски страни”, допълни Мутафчийски.

„Помните как СЗО прекрати боравенето с Ремдесивир. След седмица обаче се оказа, че статията за него в авторитетно издание не почива на достоверни данни, а на компютърни симулация, вместо на клинични изследвания”, каза още той.

 

„След това СЗО възобнови проучванията, доколкото СЗО въобще е натоварена с това. Както виждате в САЩ и у нас леченията се ръководят по начин, утвърден от гилдии, а не от СЗО. СЗО дава общите насоки за лечение и разпространение на болестта”, коментира Мутафчийски.

 

И допълни: „През последните два дни СЗО каза, че прекратява изследвания с хидроксихлорохин без да мотивира защо, а не защото не е надежден. Все още той не е отхвърлен като метод за лечение на заболяването”.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тукХаресайте страницата ни

ПОПУЛЯРНИ НОВИНИ

ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ