Българската следа в глобалната схема за трансфер на „мръсни пари“

14
милиард
снимка: интернет

Три банки, оперирали в България, са направили няколко съмнителни трансфера – част от мащабната схема за прехвърляне на мръсни пари и изпирането им, разкрита от Международния консорциум за разследваща журналистика.

 

Разследването показа как над 2 трилиона долара мръсни пари са били трансферирани през различни финансови изнституции, включително и огромни световни банки като JPMorgan, HSBC, Standard Chartered Bank, Deutsche Bank и Bank of New York Mellon.

 

Според разследването през трите банки в България са направени общо 7 трансфера на „мръсни пари“. Те са преминали през България, САЩ и още 4 държави.

 

Към банките в България за изпратени общо 31 789 035 долара, а от тях към други банки и държави са трансферирани 31 124 808 долара.

 

Транзакциите са преминали пред една банка в САЩ, чиято активност е засечена като подозрителна, сочат данните на разследването.

 

Пред БНР финансистът Емил Хърсев коментира, че България не е високорискова държава за пране на пари, а въпросните плащания са извършени преди десетилетия. В момента трите споменати банки не оперират в страната или са били преструктурирани или купени.

 

„Забележете, че във всички случаи, когато става въпрос за България, става дума за лица, които в последствие са попаднали в някакви списъци, плащането е извършено две хилядната година. През 2014 година станал Майдана в Украйна, през 2017 лицето, което е било клиент тогава на българската банка попаднало в списък с лицата, които поради съпричастността си към Майдана от 2014, през 2017 станали обект на възбрана“, коментира Хърсев.

 

Разследващите журналисти са публикували още един списък, в който към тях се прибавят още няколко имена на банкови институции, регистрирани у нас.

 

България е представена и в списъка с големи частни клиенти, осветени от теча на информация – чрез Ружа Игнатова и схемата One Coin.

Споделете новината във фейсбук, за да я видят и приятелите ви!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук