Sunday, April 4, 2021
НачалоИзбраниАнализ: Ремонт в правителството, новите пари от ЕС за България и Китай...

Анализ: Ремонт в правителството, новите пари от ЕС за България и Китай срещу САЩ

Основен ремонт в правителството

През изминалата седмица, на фона на протестите срещу правителството и главния прокурор, премиерът Бойко Борисов изненадващо излезе и обяви, че ще поиска оставките на трима от своите министри- един от най-ценните си кадри Владислав Горанов, който успешно вкара България в чакалнята на еврозоната, Емил Караниколов- министър на икономиката и Младен Маринов- министър на вътрешните работи. Реакцията си премиера обясни с настояване на партийните кординатори, коалиционните партньори обаче стопираха процеса. Въпреки това Борисов се закани, че след вота на недоверие ще има със сигурност сериозен ремонт в кабинета, невиждан до този момент.

Една седмица и един неуспешен вот на недоверие по-късно това действително се случи. За никой вече не е изненада, че Борисов е способен бързо да сменя министрите си, случвало се е редица пъти през неговото управление, но това, което отличава този т. нар. ремонт от другите е неговия мащаб. Ако трябва да продължим с терминологията от строителството, то това си е един основен ремонт, за разлика от досегашните частични промени. Цели пет смени настъпват в кабинета, като едната е рокадата на Кирил Ананиев от здравното във финансовото министерство.

Очевидно след изненадващия ремонт в партията на Борисов от началото на годината, когато напусна дясната му ръка Цветан Цветанов, сега сме свидетели на втората голяма промяна във водещата партия през тази година- оставката на Владислав Горанов. Един от дългогодишните партийци в ГЕРБ и финансов министър, който ще остане в историята с вкарването на страната в чакалнята на еврозоната, но също така и доверен човек на Борисов, сочен от мнозина за новата му дясна ръка.

Честата смяна на важни кадри в партията ще принуди нейния основател да направи основно обновление в скоро време. Въпросът е дали това ще бъде в ситуация на предсрочни избори, или големият ремонт в правителството ще успее да успокои протестиращите и да даде време на управляващата коалиция да доизкара края на мандата си.

Новите пари от ЕС за България

След рекордни преговори в Брюксел 27-те страни членки  на ЕС най-после се договориха за многогодишната финансова рамка до 2027 г. Трудната ситуация, в която е цяла Европа в момента след излизането на Великобритания и пандемията от коронавирус, не попречи на съюза все пак да постигне едно добро споразумение, в което увеличение на средствата получи и България. Страната ни ще има възможност да получи близо 29 милиарда евро в следващите години.

Трудните преговори приключиха, а България получи с милиард повече от предходния период. Сега следва по-трудната част- тези пари да бъдат усвоени ефективно и да доведат до истинска добавена стойност към икономиката и живота на гражданите на страната. В първия програмен период, в който страната ни участваше имаше проблеми с неусвоени средства и спиране на еврофондове. Във втория програмен период средствата вече се усвояваха с добро темпо, но ефикасността им в голяма част от случаите бе под въпрос. И тук не става въпрос само за мащабните проекти като метро, магистрали и канализации, а за всички останали средства, които са насочени в сфери като образование, наука, селски региони и земеделие.

Сега, с навлизането в поредния програмен период на ЕС можем само да се надяваме, че българите са си взели поука, придобили са необходимия опит и корупцията няма да попречи да станем свидетели на един наистина успешен период. За да се случи това, трябва да се промени мисленето към тези пари, които предоставя ЕС. Не трябва да говорим за “едно усвояване на едни грантове” на всяка цена, без значение дали има смисъл от тяхното приложение и не трябва икономиката ни да става зависима от тях. Тези средства са предоставени за да създадат добавена стойност, да подпомогнат където могат и да дадат начален тласък на едно бъдеще развитие.

Нов срив в отношенията между Китай и САЩ

Нов срив в отношенията между Китай и САЩ. Азиатската суперсила нареди да се затвори консулството на САЩ в големия град Чънду в югозападната част на страната, като отне разрешителното му за функциониране. Действията на Китай са ответна мярка на решението на Вашингтон отпреди три дни да затвори китайското консулство в Хюстън.

През последните две години отношенията между САЩ и Китай рязко се влошиха и достигнаха нечувано ниски стойности. От обвиненията към китайския мобилен концерн “Хуауей”, до търговската война, дипломатичните отношения достигнаха ново дъно със затварянето на консулствата. Отношенията между двете страни са стигнаха ниво на влошаване съпоставимо с това на САЩ с Русия.

Докато при едните има историческо противопоставяне още от Студената война, то при отношенията с Китай, основната заслуга за влошаването е на американския президент Доналд Тръмп. Той даде старт на този нов тип взаимоотношения между двете страни, като дори открито обвини Китай за разпространението на Ковид-19. И когато говорим за пандемията, то това е може би най-неподходящият момент за подобно рязко влошаване на отношенията между две от суперсилите в световен мащаб. Дали двете неща са свърани, историята ще прецени, но е факт, че ситуацията ескалира и, ако Доналд Тръмп спечели втори мандат, тази нова политика ще продължи.

източник:informo

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тукХаресайте страницата ни

ПОПУЛЯРНИ НОВИНИ

ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ