Sunday, April 4, 2021
НачалоНовини от БългарияАхмед Доган се сдоби с частна охранителна фирма

Ахмед Доган се сдоби с частна охранителна фирма

Моментът на създаването ѝ определено навява на мисълта, че тя като минимум ще е пристан и за личните бодигардове на почетния председател на ДПС

Ахмед Доган вече разполага с частна охранителна фирма. Това става ясно от документите по регистрацията на “Електрик секюрити” в Търговския регистър, което е основано в дните около началото на напрежението около почетния лидер на ДПС край морските му сараи в парк “Росенец”, пише вестник Капитал.

Според тях решението за създаването на компанията е взето на 10 юли – ден преди плажната акция в “Росенец” и преди Доган и депутатът от ДПС Делян Пеевски да се откажат доброволно от охраната си от НСО.

Самото учредяване става факт на 13 юли, а капиталът е внесен на 15 юли. Засега не е ясно дали фокусът на фирмата ще е личната охрана на политика или имуществото на “ТЕЦ Варна”, чието дъщерно дружество е, но предвид скоростната регистрация, съвпадаща с описаните събития, може да се предложи, че политикът, останал без държавна охрана, вече смята да залага на частна.

Почетният председател на ДПС години наред беше охраняван по неясни причини от Националната служба за охрана, въпреки че не беше депутат. Охранявани бяха и имотите които той ползва, известни като зимните сараи в столичния квартал “Бояна” и летните сараи в парк “Росенец” край Бургас. Повод да се заговори защо Доган ползва държавна охрана от НСО стана именно скандалът около летните сараи.

“Електрик секюрити” е 100% дъщерно дружество на “ТЕЦ Варна”. Учредено е със 100 хил. лв. основен капитал, който е изцяло внесен по набирателна сметка на дружеството в Първа инвестиционна банка. Това не е изненадващо, доколкото банката е сред основните обслужващи топлоцентралата. С кредит от нея беше частично финансирана и покупката ѝ през 2017 г. от “Сигда” – фирма, притежавана от децата на бившия транспортен министър Данаил Папазов от CEZ. Половин година по-късно те прехвърлиха 70% от дружеството си на Доган, като впоследствие “ТЕЦ Варна” се превърна в своеобразен лост за изсветляване на имуществото на политика – днес тя е собственик на Боянския сарай, както и други имоти, включително в “Росенец”, и яхти.

Междувременно кредитът от ПИБ явно е погасен, защото дни преди регистрацията на “Електрик секюрити” залогът на търговското предприятие на “Сигда” в полза на банката е заличен.

Управлението на новосъздадената компания е до голяма степен реплика на това на”ТЕЦ Варна”. Изпълнителен директор е Данаил Папазов, а председател на борда Ахмед Доган. Освен тях в съвета на директорите е Адриян Атанасов – дългогодишен финансов директор на “Пристанище Варна”. Данаил Папазов управляваше пристанището от 2001 до 2013 г. , а после, като транспортен министър в правителството “Орешарски” назначи Атанасов за председател на управителния съвет на НКЖИ.

Засега не е официално обявено какъв ще е официалният фокус на дейността на “Електрик секюрити”. Името и, както и че е в структурите на ТЕЦ-а предполагат тя да се занимава с охрана на самата топлоцентрала.

Същевременно обаче моментът на създаването ѝ определено навява на мисълта, че тя като минимум ще е пристан и за личните бодигардове на Доган. В предмета на дейност на дружеството също на първо място е посочено: “Извършване на частна охранителна дейност (след получаване на лиценз от МВР) с цел опазване на живота и здравето на физическите лица”. А чак след това са изредени още: “охраняване на имуществото на физическите и юридическите лица, гарантиране на максимално ниво на сигурност при транспортиране на ценни пратки и товари, осигуряване на безпрепятствено провеждане на различни по характер и вид мероприятия”.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тукХаресайте страницата ни

ПОПУЛЯРНИ НОВИНИ

ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ