4 C
София
5:48 | 27 октомври 2020
Начало Регионални новини Русе 92 предприятия в Русе са потенциални замърсители на въздуха

92 предприятия в Русе са потенциални замърсители на въздуха

Комисия започва масирани проверки на фирми за чистота на въздуха

Комисия започва масирани проверки на фирми за чистота на въздуха Видео: БНТ

Предстои сформирането на областна междуведомствена комисия, която ще организира проверки в предприятия на територията на Русе, които се считат за възможни потенциални замърсители.

Целта е да бъдат установени евентуални източници на отделяне на емисии и неприятни миризми във въздуха. Ще се извършват проверки на място, а също така ще бъдат детайлно разгледани всички комплексните разрешителни на фирмите, съобщиха от пресцентъра на Областна администрация – Русе.

Екоминистерството обеща засилен контрол над замърсителите на въздуха в Русе

При необходимост ще бъде сезирана и прокуратурата, а при установяването на вредни емисии във въздуха от конкретни предприятия, то ще бъдат предприети мерки за превеждането на технологичния процес в съответствие с комплексните разрешителни, по които работят включително и по законово-административен начин. При неизпълнение на мерките може да се стигне и до спиране на съответните производства.

Има възможност и за ангажиране на допълнителни специалисти в сферата на екологията, като за целта се предвижда командироване на експерти и от други области на страната.

МОСВ не донесе на рсенци извинения от Ревизоро

Това стана ясно по време на проведената по-рано през деня среща на областния управител Галин Григоров и неговите заместници Свилен Иванов и Валентин Колев със заместник-министъра на околната среда и водите Атанаска Николова.

Също така от Дирекция „Инспекция по труда – Русе“ и Регионалната здравна инспекция ще извършват проверки, които ще трябва да установят дали има нарушения в работната среда.

Кметът на Русе поиска от МОСВ мобилна станция за измерване на органични замърсители

По данни на РИОСВ в Русе има 92 промишлени предприятия потенциални замърсители, от които 17 отделят в производството си интензивно миришещи вещества.

Необходимо е да бъде отбелязано, че понастоящем в Русе работят 3 автоматични станции, които могат да засекат замърсяване на въздуха. В най-кратки срокове ще започнат да функционират още две, които са осигурени по програма “LIFE” и вече са в града. От своя страна Община Русе пое ангажимент да извърши необходимите надграждания на възможностите на двете нови станции, извършвайки нужните проучвания относно техническите характеристики и параметри на допълнителните анализатори, при методическата подкрепа от страна на Министерството на околната среда и водите. По този начин би трябвало да се установят органични вещества с максимално близки компоненти до съответния производствен цикъл.

Споделете новината във фейсбук, за да я видят и приятелите ви!


Харесайте страницата ни във фейсбук и бъдете винаги информирани:

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОПУЛЯРНИ НОВИНИ

ОТКРИЙТЕ РАЗЛИКИТЕ

Изплагиатстваха емблемата на бензиностанции VM В редакцията на topnewsbg.com бе получен сигнал от читател, че е бил подлъган да зареди колата си с гориво, заради...

В МОМЕНТА: Тежка катастрофа във Варна /ВИДЕО/

Преди малко на кръстовището на Бул."Вл. Варненчик" с ул."Отец Паисий" е станала тежка катастрофа. На видеото се вижда един от автомобилите в катастрофата да чака...

Честит рожден ден на Кубрат Пулев!

Днес шампионът става на 39 години. Kубрат Пулев е роден на 4 май 1981 г. в София и днес става на 39 години. Първите си...

Варненска рап изпълнителка с ново видео към песента си “Калиопа”

Oliviya J е варненска хип-хоп изпълнителка. На 15ти септември е качено новото й видео към песента "Калиопа". Варненката се провъзгласява за кралицата на хип хопа. Ето...

МС одобри промени в данъчното законодателство, какви са те

Министерският съвет одобри проект на Закон за изменение и допълнение на Закона за данък върху добавената стойност (ЗИД ЗДДС). Проектът е изготвен във връзка с...

ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ

Споделете новината във фейсбук, за да я видят и приятелите ви!