13 C
София
20:13 | 26 октомври 2020
Начало Политика 56,1% избирателна активност на вота за лидер на БСП до 15,00 ч.

56,1% избирателна активност на вота за лидер на БСП до 15,00 ч.

56,1% е избирателната активност на прекия избор на председател на БСП към 15,00 часа, съобщиха от партията.

Гласували са 45 435 социалисти при 56,1% избирателна активност.

По-рано бе обявено, че 31 302 социалисти са гласували до 11,00 часа.

Днес партията за пръв път избира пряко лидер.

Корнелия Нинова и Кирил Добрев останаха единствените кандидати за нов лидер на Столетницата.

“Окончателни данни за избирателната активност към 11 ч. са – от 80 901 социалисти са гласували 31 302 , или 38,69%. Искам да обърна внимание, че за една-две области получихме данните по-късно, към 13 ч. Сега събираме избирателната активност към 15 ч. До 2 часа ще имаме и тази информация”, обяви председателят на Централната комисия за провеждане на избора за председател на БСП Емил Войнов на пресконференция в централата на партията.

Той информира, че на завършилото заседание на Комисията са разгледани предимно жалби и сигнали, постъпили през изборния ден.

80 901 е окончателната бройка, която имаме по данни от избирателните списъци от Общинските и Районните комисии за провеждане на избора. Те трябва да заличат починалите и напусналите до изборния ден, може би с малко ще бъде по-ниско това число. 31 302 социалисти са гласували до 11 часа”, обобщи Войнов.

Заместник-председателят на ЦКПИ Румяна Сидерова съобщи, че са разгледали около 50 жалби от изборния ден.

Тя поясни, че жалбите могат да бъдат групирани в няколко групи. Една от групите е относно сменени изборни помещения поради обстоятелството, че кметове и кметски наместници, които не са от БСП, са нарушили предварителните споразумения и не са дали достъп до уговорените помещения за гласуване.

Една от последиците от тази подмяна е по-късното започване на гласуването в някои секции, за което също имаме няколко жалби, добави Сидерова.

По нейните думи другата голяма група жалби е относно това, че някои Общински съвети не са разгласили графиците на мобилните секции. Сидерова уточни, че става дума за секции и секционни комисии, които по график посещават различни населени места, където има по-големи групи социалисти. “Заради това и някои от застъпниците по-трудно са открили тези секции, но в рамките на деня това нарушение е отстранено”, изтъкна тя.

Румяна Сидерова обърна внимание на друго разгледано нарушение в район “Приморски”, Варна, където е създадена прекомерно голяма подвижна избирателна секция с много на брой избиратели, което поставило под въпрос дали могат да бъдат обиколени в изборния ден с две подвижни избирателни кутии. Относно подвижните избирателни секции във Варна, не са били уведомени застъпниците за техния график, но и това е отстранено, допълни тя.

“Имаме и жалба относно агитационни материали, които са били на масата на секционната избирателна комисия в началото на изборния ден. След проведен разговор с Общинската комисия веднага са били отстранени, тъй като на масата не може да има нищо друго освен кутията, бюлетината и избирателния списък”, категорична е социалистката.

“Някои от жалбите са свързани с избирателните списъци – че са съставени по основни партийни организации, а не по по азбучен ред, но това не е нарушение. От шуменския район е постъпила жалба срещу решение на Общинския съвет за създаване на комисиите и разпределението на социалистите по тях, но това решение ние вече не можем да разгледаме, тъй като е предшестваща фаза или отдавна е в изтекъл срок”, обобщи информацията от проведеното заседание на Централната комисия Румяна Сидерова.

Изборният ден започна в 7 ч. и ще продължи до 19:00 часа. Над 1 140 са избирателните секции в цялата страна.

Първите резултати се очакват късно в неделя.

От битката за председател на столетницата първо се отказаха двама знакови кандидати – Красимир Янков и Валери Жаблянов, заради съмненията им в честността на процедурата по пряк избор на председател на партията. По-късно се отказа и Георги Тодоров.

Призовавам социалистите да гласуват смело, спокойно и мъдро, заяви по-рано днес Корнелия Нинова, след като подаде гласа си. 

Споделете новината във фейсбук, за да я видят и приятелите ви!


Харесайте страницата ни във фейсбук и бъдете винаги информирани:

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОПУЛЯРНИ НОВИНИ

ОТКРИЙТЕ РАЗЛИКИТЕ

Изплагиатстваха емблемата на бензиностанции VM В редакцията на topnewsbg.com бе получен сигнал от читател, че е бил подлъган да зареди колата си с гориво, заради...

В МОМЕНТА: Тежка катастрофа във Варна /ВИДЕО/

Преди малко на кръстовището на Бул."Вл. Варненчик" с ул."Отец Паисий" е станала тежка катастрофа. На видеото се вижда един от автомобилите в катастрофата да чака...

Честит рожден ден на Кубрат Пулев!

Днес шампионът става на 39 години. Kубрат Пулев е роден на 4 май 1981 г. в София и днес става на 39 години. Първите си...

Варненска рап изпълнителка с ново видео към песента си “Калиопа”

Oliviya J е варненска хип-хоп изпълнителка. На 15ти септември е качено новото й видео към песента "Калиопа". Варненката се провъзгласява за кралицата на хип хопа. Ето...

МС одобри промени в данъчното законодателство, какви са те

Министерският съвет одобри проект на Закон за изменение и допълнение на Закона за данък върху добавената стойност (ЗИД ЗДДС). Проектът е изготвен във връзка с...
Споделете новината във фейсбук, за да я видят и приятелите ви!